Miljonböter för nordiska storbanker - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Miljonböter för nordiska storbanker

De fyra svenska storbankerna får böter av EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet (Esma). Arkivbild.
De fyra svenska storbankerna får böter av EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet (Esma). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

De fem nordiska storbankerna Danske Bank, Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken får miljonböter av EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet (Esma) för att utan tillåtelse ha utfärdat kreditbetyg.

Enligt myndigheten strider utgivningen mot kreditvärderingsförordningen Crar.

Varje bank tvingas nu betala böter om 495.000 euro, motsvarande drygt 5,1 miljoner kronor. Totalt uppgår bankernas bötesbelopp till närmare 2,5 miljoner euro.

Bankerna kan välja att överklaga Esmas beslut om böter.

Enligt nyhetsbyrån Reuters meddelar SEB att banken har justerat sina kreditrapporter i enlighet med Esmas riktlinjer och att banken kommer betala det utfärdade bötesbeloppet på 495.000 euro, motsvarande drygt 5,1 miljoner kronor.

Sammantaget uppgår bankernas bötesbelopp till närmare 2,5 miljoner euro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.