Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljoner svenskars kreditbetyg i topp

Foto: Maria Westholm
Trots dina skulder är du troligen en mycket bättre bankkund än vad du tror. Ditt personliga kreditbetyg är ett verktyg som kan göra dig till en bättre förhandlare på banken.

Svenskarna har blivit alltmer skuldsatta mycket tack vare kraftigt stigande bostadspriser. Den så kallade skuldsättningsgraden är i dag 1,98 procent, vilket innebär att var och en i snitt bär på en skuld som är nästan dubbelt så stor som årsinkomsten.

DN kan i dag presentera en unik sammanställning av svenskarnas betalningsförmåga – och betalningsvilja. Den visar att du trots dina skulder troligtvis är en långt bättre bankkund än vad du tror.

Kreditupplysningsföretaget UC har i ett nationellt system betygsatt nära 7,6 miljoner personer över 18 år utifrån deras betalningsanmärkningar, inkomster, skulder och fastighetsinnehav. Uppgifter som hämtas direkt från deklarationens första sida.

Precis som myntet, som har två sidor, har också det skuldtyngda Sverige det.

Över 500.000 svenskar har betalningsanmärkningar, drygt 340.000 har dessutom skuldsaldo hos Kronofogden.

Men trots den ökade skuldbördan får de allra flesta, drygt 3,2 miljoner privatpersoner, toppbetyg enligt UC. Ytterligare 2,5 miljoner ges det näst högsta.

UC:s betygsgradering har funnits en tid. Men enligt Roland Sigbladh, marknadschef på UC, är det bara ett fåtal svenskar som känner till att de har ett eget kreditbetyg och dessutom ett toppbetyg.

– Ett liknande betygssystem finns sedan länge i flera andra länder. I USA till exempel är kunskapen om det egna kreditbetyget lika bra som vi kan rabbla våra personnummer. Utan kreditbetyg kommer du ingenstans i USA när du ska låna, konstaterar Roland Sigbladh.

UC har med svenskarnas betalningsanmärkningar, inkomster, skulder och fastighetsinnehav som grund för DN:s räkning sammanställt betygslistor utifrån landets drygt 9.000 postnummerområden. Här kan du själv se hur din närmaste omgivning hamnar i betygsmässigt. Du kan också jämföra resultatet med ditt eget kreditbetyg som du först måste hämta på UC:s hemsida, minUC.se.

På de flesta håll i landet är kreditvärdigheten och även betalningsviljan höga. 77 procent (7 av 10) av svenskarna har en stabil kreditvärdighet. Tar man också med den tredje nivån i betygsskalan (bra) får nio av tio godkänt utifrån UC:s beräkningsmodeller.

– När du vet din egen kreditvärdighet ger det också bra förutsättningar att förhandla fram bra lånevillkor. Betyget kan användas som ett viktigt verktyg och öka självkänslan. Du borde helt enkelt kunna sänka dina lånekostnader, tror Roland Sigbladh.

– Min erfarenhet är också att bankerna gärna ser att kunderna kommer väl förberedda när de ska diskutera lån.

Inom varje postnummerområde finns det dock en grupp personer som har svagt kreditbetyg, ofta orsakat av betalningsanmärkningar.

Enligt Roland Sigbladh kan betygen inom ett område lätt pendla från mycket bra till mindre bra om det uppstår en kris på orten. Trollhättan är efter nedläggningen av Saab för något år sedan ett sådant exempel som UC nu följer extra uppmärksamt.

I sin första sammanställning som UC tagit fram utmärker sig dock två andra orter negativt. Det är Ösmo utanför Nynäshamn och Torshälla i Södermanland.

– På båda dessa platser är andelen med svagt betyg i majoritet, säger Roland Sigbladh. Några bra förklaringar till att det ser ut så har han inte. Möjligen att Torshälla är en gammal bruksort som förlorat många arbetstillfällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.