Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Miljonnota för Ola Rollén i Oslo-rättegången

– Det är mycket som måste tas tag i, säger Ola Rollén till DN efter insiderrättegången i Oslo tingsrätt.
– Det är mycket som måste tas tag i, säger Ola Rollén till DN efter insiderrättegången i Oslo tingsrätt. Foto: Berit Roald

OSLO. Den stora insiderrättegången i Oslo har kostat Hexagons vd Ola Rollén flera miljoner. Han har själv anlitat två kända advokater och hyrt in en pr-byrå, berättar han för DN.

Ola Rollén vill inte spekulera i domen, men säger att Hexagons styrelse har beredskap för olika utfall.

Under den fem veckor långa rättegången i insidermålet i norska börsbolaget Next Biometrics, där Ola Rollén fortfarande är en av storägarna, har han inte velat bli intervjuad av medierna.

Men dagen efter att förhandlingarna avslutats i Oslo tingsrätt träffar Ola Rollén de journalister som bevakat förhandlingarna.

– Nu närmast ska jag försöka få vardag. Det är mycket som måste tas tag i, säger han till DN.

Under rättegången har Ola Rollén fortsatt som vd för Hexagon, men företagets finanschef har ryckt in när det behövs. 

Frågan är vad som händer vid en fällande dom. Åklagaren har krävt 1,5 års fängelse.

Om det blir en fällande dom, hur ser du på dina alternativ?

– Vi får se vad det blir för dom. Ingen vet vad det blir för dom.

Men du måste ha tänkt tanken?

– På en fällande dom? Ja, men det finns ju två tankar där. Det finns Hexagon och det finns jag. Jag kan tänka på mig, men det är styrelsen i Hexagon som måste tänka på Hexagon. Och det har vi gjort i över ett års tid.

Ola Rollén sitter själv i Hexagons styrelse, men hur diskussionerna har gått där vill han inte närmare gå in på.

– Vi har olika alternativa planer. Det är redan diskuterat hur vi ska hantera det.

Jag utgår från att du inte fortsätter som vd om du fälls. Eller?

– Jag tänker inte spekulera i vilken dom det blir.

Han tycker själv att det gått "ganska bra” att vara vd under den fem veckor långa rättegången.

– Hexagon är ett starkt företag med delegerat ansvar. Det som har varit riktigt svårt är att vi har en stor verksamhet i Asien. Den kan jag bara kommunicera med tidiga morgnar eftersom vi börjat klockan nio vare dag, säger han.

Ola Rollén framhåller att det har gått bra att mejla och ringa, men att han inte har kunnat göra några affärsresor.

Han har själv betalat för sina två advokater samt hyrt in en pr-byrå, som också bevakat rättegången. Det har kostat honom miljoner säger han till DN.

– Ska du investera någon gång är det förmodligen när du hamnar i sådana här situationer, konstaterar han.

Före intervjun säger Ola Rollén att han känner sig trött och han är inte helt förtjust i att ställa upp för fotografernas kameror. Han bär fortfarande en mörk kostym, men till skillnad från i domstolen har han nu struntat i slipsen.

Intervjun görs på pr-konsultens kontor. Ola Rollén och konsulten har förberett journalistmötena med att ta med dokument som ska stödja Ola Rolléns version att affärerna han gjorde var helt lagliga.

Att en börs-vd åtalas är unikt. Och händelserna fram till att rättegången startade i slutet av oktober var spektakulära.

För drygt ett år sedan greps Ola Rollén när han kom till Arlanda. Han skulle utlämnas till Norge, där åklagaren begärt att han skulle anhållas.

Innan Rollén flögs till Oslo fick han presentera en delårsrapport för Hexagon. Det gjorde han från bolagets kontor i Stockholm, bevakad av polisen. Inget av detta berättade bolaget för omvärlden, vilket Stockholmsbörsen slog ned på. Den ansåg att hela marknaden borde fått veta att vd var frihetsberövad och misstänkt för insiderbrott. Hexagon fick böta två årsavgifter, 6,2 miljoner kronor.

Under förhandlingarna i Oslo har det blivit uppenbart hur nära kopplade Hexagon har varit med Greenbridge, det företag som så småningom kom att äga aktierna i Next Biometrics. Den person som haft hand om Greenbridge satt till exempel på Hexagons kontor och hade Hexagon som e-postadress.

Bland annat Aktiespararna har uppmärksammat att det varit oklart vad som varit Hexagons verksamhet och vad som varit Ola Rolléns privata affärer.

Ola Rollén säger att han förstår omvärldens undringar.

– Samtidigt var det en kort period när det var så. Efteråt har jag gjort bedömning att jag inte skulle lagt så mycket tid på Greenbridge när vi startade. Jag skulle gjort det långsammare och betydligt mer separat. 

Han framhåller att nu handlar det om två helt skilda verksamheter. 

– Jag sitter i styrelsen för Greenbridge och deltar i styrelsemöten med två andra direktörer. Under startfasen var jag involverad, men jag är inte det på samma sätt längre.

Greenbridge har 20 delägare, hur många av dem som även är anställda av Hexagon vill inte Ola Rollén berätta. En handfull namn är kända. Bland dem Hexagons chefsjurist Johnny Andersson, som fanns bland åhörarna under sista rättegångsveckan och som tidigare vittnat i egenskap av investerare i Greenbridge.

Hur ska en aktieägare i Hexagon kunna vara säker på att en investering som gör av Greenbridge inte egentligen borde ha gjorts av Hexagon?

– Reglerna är glasklara. Alla investeringar som Greenbridge gör ska godkännas av ordföranden för Hexagon.

Ordförande för Hexagon är Gun Nilsson. Hon är inte delägare i Greenbridge.

– Men det finns ingen konflikt. Hexagon har aldrig och skulle aldrig göra de investeringar som Greenbridge gör, fortsätter Ola Rollén.

Varför är ni inte mer öppna med Greenbridge?

– Greenbridge är privat, inte ett publikt företag. Vi är totalt öppna med Hexagon och där det kan uppstå en konflikt mellan bolagen.

Greenbridge är fortfarande största ägaren i Next Biometrics, vars aktie i dag handlas till lägre nivåer än de 60 kronor som Ola Rollén betalade i nyemissionen. Men på bolagets hemsida döljs Greenbridge bakom en banks namn. På samma sätt är det med Ola Rolléns ägande i svenska Fingerprint Cards, där han äger runt fem miljoner B-aktier.

Enligt Ola Rollén är detta inte ett sätt att hemlighålla sitt ägande.

– Jag har varit på SEB massor av gånger om det och är irriterad på dem. Det kallas förvaltarkonto och är ett sätt för bankerna att rationalisera sin hantering av utländska aktieägare, som jag är. Som enskild individ bestämmer jag inte hur bankerna redovisar aktieinnehav, säger han.

När det gäller köpen i Next Biomterics anser Ola Rollén att han har följt alla regler. Men han ser en sak han och hans medarbetare kunde gjort annorlunda. 

Det är att när nyheten om den riktade emissionen i Next presenterades skulle det tydligt framgått att Ola Rolléns bolag Iskossala (som köpte aktier via börsen) var knutet till Greenbridge, som stod som köpare i pressmeddelandet.

Men varför tog du alls risken att köpa aktier på börsen när du visste att det skulle bli en nyemission?

– Det är hela poängen. Jag visste inte att det skulle bli en riktad nyemission. Vi hade en annan plan när vi började handla. Men på Nextsidan hade man en febril aktivitet och ville lösa andra problem. Då blev det en "perfect storm". Olyckliga omständigheter gjorde att allting sammanföll i tiden.

I januari får vi veta om domstolen tror på Ola Rolléns förklaring.

Läs även: Från hyllad vd till brottsmisstänkt:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.