Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Miljonregn över Ica-handlarna: så går det för din lokala Ica

Other: Jessica Gow/TT

Drygt två miljarder kronor tog Ica-handlarna ut i vinster från sina bolag det senaste året. Det är ägarna till Ica Maxi- och Ica Kvantum-butiker som får flest miljoner i utdelning, visar DN:s fortsatta genomgång av handlarnas ekonomi. Eftersom butikerna ofta ägs av en eller ett fåtal personer handlar det om mycket stora inkomster  –  så mycket som 55 miljoner kronor delar en butik ut. Ica Sverige får dock en del av utdelningen, enligt presschefen Ola Fernvall. 

Uppdatering 2018-02-09 17.33. Texten har tillfogats ett förtydligande.

Den butik i Sverige som gett ägaren mest pengar i den senaste utdelningen är Ica Maxi i Ängelholm, med 55 miljoner kronor.

Men det finns åtskilliga handlare i samma klass, ungefär 60 av de bolag som driver en Ica-butik  i landet har delat ut mer än 10 miljoner kronor till ägarna.

Det betyder att de klår de flesta börs-vd:ar i inkomster. 

Här finns till exempel Ica Maxi-butikerna i Jönköping, Alingsås och Uddevalla, för att nämna några ur gruppen. 

Enligt Icagruppen delas utdelningen mellan de enskilda handlarna och Ica Sverige.

– Eftersom Ica i nästan alla butiker har en preferensaktie så har vi rätt till en del av utdelningen. I en stor butik kan det handla om cirka hälften av utdelningen som går går till Ica Sverige, skriver presschefen OIa Fernvall i mejl till DN. 

Genomsnittet för alla granskade Ica-butiker är 1,9 miljoner kronor i utdelning. 

Läs även: Ica-butikerna som går bäst i Sverige

Samtidigt har omkring 490 av de omkring 1.170 som det finns siffror på inte tagit ut någon utdelning alls. 

Enligt Ica-handlarnas förbund är det i runda slänger också 200–300 butiker som kämpar för sin överlevnad.  

Den sammanlagda vinsten - resultatet efter räntenetto - för de granskade bolagen, som DN skrivit om tidigare – är omkring 3,4 miljarder kronor. Av detta har ägarna tagit ut 2,2 miljarder i utdelning, som inkomst av kapital från sina bolag. 

En genomgång av de tio bolag som haft mest i utdelning visar att det ofta är en eller några få personer som äger aktierna i bolagen. Även Ica Sverige AB finns alltså med som ägare av en eller några enstaka aktier i bolagen. 

De tio bolagen har sammanlagt 28 individer som ägare. Tillsammans har de tio bolagen delat på hela 341 miljoner kronor, vilket skulle innebära ett snitt på 12,2 miljoner per aktieägare. Nu delas aktierna oftast inte lika mellan ägarna, utan det finns nästan undantagslöst en storägare. 

I tre av bolagen är det en ensam ägare, och i de fallen handlar det om 55, 41, respektive 25 miljoner som de tre tagit ut ur respektive bolag i form av utdelning.

Enligt Ica-gruppen får alltså Ica Sverige AB en del av utdelningen.

Men inkomsterna är ändå i nivå med de bäst betalda börs-vd:arna.

Uppgifterna om ägandet bygger  på hur aktierna var representerade i det senaste bolagsstämmoprotokollen, och de är i vissa fall några år gamla. 

Det betyder att ägandet i vissa fall kan ha förändrats.

Läs även: Nästa utmaning för matjättarna

Öppna kartan i ett eget fönster
Förtydligande 2018-02-09 17:34
Utdelningen från de privata Ica-handlarnas butiker delas med Ica Sverige AB. Det framgick inte i tidigare versioner av texten.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.