Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljontals britter har svårt att klara sig på lönen

Peter Cooke ger Maria Vargas ett bra besked. Hennes lön ska höjas med 3 procent.
Peter Cooke ger Maria Vargas ett bra besked. Hennes lön ska höjas med 3 procent. Foto: Chris Maluszynski

Det vimlar av enkla jobb i Storbritannien, men lönen är låg och närmare sex miljoner löntagare har svårt att försörja sig på sitt arbete. Städerskan Maria Vargas, som flyttat från Spanien till London, är en av dem.

Klockan sju på morgonen är det mörkt och neonljusen blinkar från stängda barer och teatrar i nöjestäta stadsdelen Soho. Maria Vargas svabbar trapporna i ett kontorshus och har varit i gång i flera timmar.

– Hon skickade mig ett sms klockan tre i natt, berättar hennes arbetsgivare Peter Cooke när vi är på väg för att möta henne.

Kvällen innan kom hon hem klockan åtta till sin familj.

– Jag arbetar tio timmar om dagen. Ibland mer, konstaterar Maria Vargas.

Nu har hon dessutom bråttom i väg till nästa jobb. Tjänsten hos Peter Cooke är på deltid och hon arbetar därför även för två andra städfirmor. Peter Cooke hinner i  alla fall berätta för Maria Vargas att han ska höja hennes lön. Hans städfirma betalar nämligen levnadslön, inte minimilön som de andra, och levnadslönen justeras i november varje år.

Maria Vargas ler stort. Hennes nya timpenning blir 9,40 pund (cirka 123 kronor) en ökning med 3  procent.

– Hos de andra tjänar jag 6,50 pund (85 kronor) i timmen. Levnadslönen är väldigt viktig för mig. Den får mig att känna mig uppskattad, säger Maria Vargas.

Samma sak berättar Zina Sharp, som för cirka tio år sedan flyttade från Ukraina till Storbritannien. Då arbetade hon tolv timmar om dygnet, emellanåt även lördagar och söndagar, för att ha råd att betala hyran för sitt rum och kunna sända pengar hem till barn och mamma.

– Jag var alltid stressad och samtidigt trött, somnade på tunnelbanan, och hade ingen tid för mig själv. Det var inte ett människovärdigt liv, säger hon.

Men under en lägenhetsstädning för några år sedan stötte hon på Peter Cooke. Han hade en firma som tvättade fönster och planerade att utöka verksamheten med städning.

– Han frågade om jag ville jobba extra för honom och få tio pund i  timmen, säger Zina Sharp.

Nu är hon en av Peter Cookes tre heltidsanställda. Han har ytterligare nio på halvtid och hoppas kunna erbjuda även Maria Vargas en heltidstjänst. Peter Cookes firma har kontrakt med ett par fastighetsförvaltare i Soho som vill ha bra service och pålitlig personal. Det finns andra förvaltare som bara bryr sig om kostnaden, säger han.

– Det finns de som behandlar och betalar personalen riktigt dåligt, under minimilönen. Jag förstår inte hur de kommer undan med det. De anställda jobbar kanske en vecka, sedan sticker de och firman måste lära upp nya, säger Peter Cooke.

Minimilönen är svår att leva på, särskilt i dyra London och för den som arbetar deltid och har barn. Lågavlönade kan därför få så kallade tax credits av skattemyndigheten. Senaste skatteåret betalade myndigheten ut 6,3 miljarder pund (drygt 80 miljarder kronor) till lågavlönade i working tax credits.

En färsk rapport från revisionsbyrån KPMG i Storbritannien visar att sex miljoner löntagare har lägre betalt än levnadslönen och har svårt att försörja sig.

Fakta. Minimilön och ­levnadslön

I Storbritannien beslutar regeringen nivån på minimilönen. I  oktober steg den från 6,50 pund (85  kronor) till 6,70 pund (88 kronor) i timmen för alla över 21 år.

Levnadslönen tas fram av organisationen Living Wage foundation och baseras på kostnaden att leva i London respektive övriga landet. I  London är levnadslönen 9,40 pund (123  kronor). I  övriga Storbritannien är den 8,25 pund (108 kronor). Living Wage certifierar arbetsgivare som är villiga att betala levnadslön.

Den konservativa regeringen vill från april nästa år ändra systemet med minimilöner och införa vad den kallar en levnadslön. Nivån regeringen föreslår är dock lägre än Living Wage foundations.

Källa: Regeringen, Living Wage foundation

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.