Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljöpartister vill ha bredbandsskatt

Foto: Alamy

En ny skatt på privatpersoners bredband ska finansiera musiker och andra konstnärer via ett system som liknar konstnärslön. Det är ett av förslagen från Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupp.

Arbetsgruppen för en ny miljöpartistisk kulturpolitik skriver i sitt förslag att Sverige ska införa ”någon form av bredbandsskatt”. Tjia Torpe, som har lett gruppens arbete, säger att pengarna ska kunna gå till kulturutövare som i dag inte ersätts för sitt arbete.

– Det ska till exempel gå till att bekosta det vi kallar konstnärsallianser, konstnärslöner, säger hon.

En sådan är Musikalliansen som finns redan i dag. Den försörjer musiker genom att anställa vissa musiker som annars skulle frilansa. Systemet har statligt ekonomiskt stöd via Statens kulturråd.

– Om en musiker inte får ersättning för den musik som går ut digitalt så klarar de sig inte. De har så taskiga arbetsvillkor ändå. Då måste vi hitta sätt för hur de här personerna ska få betalt, säger Tjia Torpe.

Hur hög skatten ska vara, exakt hur den ska utformas eller hur mycket pengar den beräknas dra in har inte gruppen tagit ställning till.

– Det här är inte en straffskatt på bredband. Det är ett sätt att dra in pengar till de som bidrar för att det ska finnas något i de här bredbanden, nämligen kulturen, säger hon.

Gruppen skriver också att fördelningen av pengarna från streamingtjänster, exempelvis Spotify, måste förändras. Intäkterna ska delas lika mellan skivbolag och artister, heter det. Men det finns inget förslag till politisk åtgärd för att genomdriva en förändring. Det är en avtalsfråga, säger Tjia Torpe.

– När det gäller en sådan här fråga kan inte politiken bestämma över den. Men man kan trycka på. Det är vad man gör i många sammanhang.

På vilket sätt?

– Med samtal, till exempel. ”Tycker ni själva att det är rimligt om man ser till tillväxten av musiker”, bör kulturpolitiken kunna fråga skivbolagen.

Men ni lägger inget förslag om en lagändring?

– Nej, man kan inte göra det. Vi har inget förslag om att ta bort möjligheten att sluta avtal mellan artister och skivbolag.

Arbetsgruppens tolvpunktsförslag har överlämnats till partistyrelsen som ska ta ställning till vad i den som ska bli Miljöpartiets officiella politik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.