Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mindre-malmfynd-an-vantat-i-kiruna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mindre järnmalm än väntat utmanar gruvkoncernen

LKAB:s gruva i Kiruna. Arkivbild.
LKAB:s gruva i Kiruna. Arkivbild. Foto: Herik Montgomery/TT

Det finns mindre järnmalm i Kirunas berggrund än vad man tidigare trott. Upptäckten sätter press på gruvkoncernen LKAB. 

En analys som LKAB har gjort visar att det inte finns lika mycket järnmalm i berget som man räknat med. 

– Det är en stor utmaning för LKAB, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB. 

I nuläget bryts malmen på 1.000 meters djup. Tidigare har malm kunnat hittas ner till 2.300 meters djup. Den nya kartläggningen visar att malmen minskar i längriktiningen. Den nya situationen gör att den planerade malmbrytningen från år 2035 kommer att påverkas. 

Hur ska ni hantera detta? 

– Vi har flera olika dellösningar. Det som är direkt kopplat till malmen här i Kiruna är att vi måste driva en ort, alltså en tunnel, på ett stort djup som man kan borra ifrån mot djupet. Det kommer att ge oss en tydligare bild av hur malmkroppen fortsätter, säger Anders Lindberg. 

Men även om undersökningen visar en minskning jämfört med tidigare volymer så finns det områden som ännu inte har undersökts. 

– Malmkroppen är öppen mot djupet och norrut, mot norra änden. Vi vet inte hur stora volymer som finns där, säger han. 

Det finns också andra planer som kan lösa problemet som uppstått. Dels undersöker företaget möjligheten att bryta malm djupare på ett nytt, mer klimatvänligt sätt och det kan även bli aktuellt att köpa upp andra gruvbolag. LKAB ser även över möjligheten att bryta malm i nya områden i regionen. 

Är det några jobb som hotas? 

– Nej, det det inte i dagsläget. Det gäller att vi producerar för fullt så att vi kan göra de stora investeringar som behövs för att möta den här utmaningen, säger Anders Lindberg. 

Drygt 4.000 personer arbetar i den berörda gruvan men med kringtjänster inkluderat räknar LKAB med att upp emot 54.000 arbetstillfällen i Nordkalotten genereras av verksamheten. 

Det pågående projektet med att flytta Kiruna stad kommer inte att påverkas av den nya informationen, enligt Anders Lindberg. 

– Vi måste tömma stora delar av Kiruna stad för att komma åt den malm som vi ser i dag, säger han. 

Läs mer: Kiruna mitt i förvandlingen – nu flyttas staden bit för bit 

Läs mer: Rekordproduktion för LKAB 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.