Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mineralsmink inte alltid fullständigt naturligt

Efterfrågan på smink med naturliga ämnen har ökat i takt med hälsotrenden. Mineralsmink marknadsförs som en naturlig produkt men två av tio testade mineralpuder innehåller konstgjorda ämnen.

Söker du en bas som inte täpper igen porerna och är skonsam mot huden kan ett mineralpuder vara att föredra. Ett bra mineralpuder lägger sig inte som en tjock hinna på ansiktet utan resultatet blir utjämnande och ger huden en naturlig lyster.

Mineralsmink passar i princip alla hudtyper och allt fler hudterapeuter rekommenderar personer med acne eller andra slags hudproblem att använda sig av den här typen av make up.

DN har i samarbete med Smartson testat tio olika mineralpuder som kostar mellan 150 och 400 kronor.

Flera produkter är jämbördiga. Därför har utformningen av förpackningen och hur lätt borsten varit att använda påverkat det slutgiltiga omdömet. Bäst i test blev Laura Mercier som gav ett mycket naturligt resultat och hade överlägset bäst dosa.

Mineralsmink bör enbart innehålla mineraler och naturliga ämnen. Det ska alltså vara fritt från exempelvis talk, kemikalier, parfym, olja, silikon och konserveringsmedel. Men LOréals puder innehåller både talk och silikon och Urban Decay innehåller konserveringsmedel trots att båda marknadsförs som mineralsmink.

Gemensamt för alla mineralpuder är att de innehåller några av dessa mineraler; mica, titandioxid, järnoxid, zinkoxid och bismutoxychlorid. Zinkoxid ger sminket en naturlig solskyddsfaktor som kan vara så hög som 15. Läs dock innehållsförteckningen noga.

När produkten ska appliceras knackar man ut lite av pudret i dosans lock, arbetar in pudret i borsten och applicerar det genom att föra borsten förs cirkelformade rörelser över hela ansiktet. Detta gör man för att arbeta in produkten i hyn, vilket ger en sidenlik yta.

Det är viktigt att förpackningen bidrar till att det enkelt går att utföra denna teknik. Borstens kvalitet har väldigt stor betydelse för resultatet då en sämre borste kan bidra till att pudret inte kan arbetas in på rätt sätt. Om borsten inte är gjord av äkta hår yr mineralpudret omkring i stället för att lägga sig på huden. Gethår är att föredra.

Borste med gethår bäst för puder

All mineralfoundation har använts på väl rengjord och återfuktad hy med en normal hudtyp.

Pudret har applicerats i torrt utförande med hjälp av borste eller annan tillhörande applikator.

I testet har tillhörande borste använts för de märken som har det i sitt utbud. I de fall där det inte har funnits någon specifik borste har vi använt en Kabukiborste med äkta gethår.

Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet.

Maxbetyg är 5 poäng.

Mineralsmink

Grafik/Smink

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.