Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Minister behöll fackets lägenhet trots villaköp

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll. Foto: Nicklas Thegerström

Det visar sig nu att Margot Wallström inte är det enda statsråd som fått sin lägenhet via ett fackförbund. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har en hyresrätt i en fastighet som ägs av Vision där hon tidigare var ordförande. Samtidigt äger hon en villa i Stockholms skärgård.

Regeringen dras nu in i skandalerna kring fackförbundet Kommunal. Utrikesminister Margot Wallström (S) bor i en av Kommunals fastigheter mitt i centrala Stockholm. Samtidigt har det visat sig att Kommunal inte följer gällande avtal om att lämna hälften av sina lägenheter till den kommunala bostadskön.

DN kan nu avslöja att ytterligare ett statsråd har löst sitt bostadsbehov med hjälp av facket. Även fackförbundet Vision äger fastigheter i centrala Stockholm och i en av dem, på Östermalm, har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll en hyresrätt på 105 kvadratmeter.

Hon var tidigare Visions ordförande men lämnade den posten när hon blev statsråd hösten 2014.

Enligt Nina Odermalm Schei, presschef på Vision, fick Annika Strandhäll lägenheten när hon flyttade från Göteborg till Stockholm för att tillträda som ordförande 2011. Hon uppger att Vision följer reglerna och lämnar hälften av lägenheterna till bostadsförmedlingen.

Läs mer: Wallström: Kommunal ljuger om min bostad

Men DN kan nu avslöja att Strandhäll bara efter ett år, sommaren 2012, köpte en villa i Värmdö i Stockholms skärgård för 5,8 miljoner kronor. Huset är 116 kvadratmeter stort och är i lantmäteriets register klassat som helårsbostad. Hela familjen är dock folkbokförd i lägenheten i Stockholm.

– Intentionen är att flytta från lägenheten. Det handlar bara om att hitta en bra tajming kopplat till barn i olika skolålder. De har ett hus och det är det de tänker bo i permanent. De ser det som att det är inte lägenheten de ska bo i när hon inte längre är ordförande i Vision, säger Strandhälls pressekreterare Tora Heckscher.

Läs mer: Kommunal i krismöte

Sedan hösten 2013 är det dessutom ytterligare en man i 40-års åldern som är folkbokförd i familjen Strandhälls lägenhet. Statsrådet förnekar dock att det skulle röra sig om en andrahandsuthyrning.

– Han bor på bottenvåningen i samma hus. Det måste ha blivit fel med lägenhetsnumren, han bor inte i deras lägenhet, säger Tora Heckscher.

Annika Strandhäll har efter DN:s artikel haft kontakt med Skatteverket som enligt pressekreterare Tora Heckscher kommer att korrigera den felaktiga uppgiften.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.