Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Minister redo att ta till krafttag mot pensionsbluffare

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Regeringen är beredd att ge Pensionsmyndigheten mer verktyg om de behöver för att komma åt oseriösa aktörer i premiepensionen. Finansmarknadsminister Per Bolund tror också att en förenklad premiepension kan hjälpa spararna.

DN har berättat om flera attacker från olika rådgivningsbolag mot premiepensionen, den del av den allmänna pensionen där spararna själva kan avgöra hur delar av pensionskapitalet ska placeras.

Läs mer: Pensionssystemet kan skadas av bluffarna

Läs mer: Kampanj och trakasserier mot Pensionsmyndigheten

Det har handlat om flera olika händelser. I två fall har rådgivningsbolag polisanmält. Pensionsmyndigheten menar att bolagen lurat sparare att flytta fonder med hjälp av spararnas elektroniska id. Bägge bolagen tillbakavisar anklagelserna.

I en annan härva har märkliga investeringar gjorts i Malta-registrerade fonder som rekommenderats av rådgivare. I dagarna har Pensionsmyndigheten också tvingats stoppa tjänsten att beställa blanketter som ska användas för fondbyten efter att rådgivningsbolag gjort massbeställningar.

DN har också kunnat berätta att Pensionsmyndigheten menar att de utsätts för en kampanj där presstjänsten och kundservice har överröst av frågor och mängder av handlingar begärts ut. Enskilda medarbetare ska också ha hängts ut på Facebook.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är mycket kritisk till dem som ligger bakom.

– Det är väldigt upprörande hur tydligt oseriösa aktörer missbrukar det informationsunderläge som många sparare har, säger han.

Per Bolund menar att myndigheten agerat resolut med polisanmälningar och stoppat möjligheten att sätta in pengar i misstänkta fonder. Regeringen har också en dialog med Pensionsmyndigheten om händelserna.

– Om vi får signaler att de inte har de rätta verktygen för att kunna stoppa det här så kommer vi att titta på det, säger finansmarknadsministern.

– Det finns en risk att man känner att man inte kan lita på några aktörer och att varje affär riskerar att skada förtroendet för systemet, fortsätter han.

Per Bolund hänvisar också till den utredning som just tittar på en förändring av premiepensionen.

– Att göra systemet mer lättförståligt kan underlätta för spararen så den översyn som görs kan vara ett steg i rätt riktning, säger han.

Premiepensionen

En del av det allmänna pensionssystemet där det går att välja fonder för att få sitt kapital placerat.

Brukar kallas PPM efter myndigheten som första administrerade systemet. Sköts i dag av Pensionsmyndigheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.