Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Minister sågar orange kuvert

Socialförsäkringsminister Ulf Kristerson vill att pensionsinformationen ska samlas på ett ställe.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristerson vill att pensionsinformationen ska samlas på ett ställe. Foto: Bertil Ericson
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) kräver att pensionsbolagen blir bättre på att informera om hur stor varje enskild medborgares framtida pension blir. Därför inleder han nu samtal med både statliga och privata aktörer för att förbättra informationen.

– Det är helt oacceptabelt att människor fortfarande inte kan utläsa begriplig information ur sina orangea kuvert. Pensionsöverenskommelsen har flyttat stort ansvar till människor men vi har inte flyttat med förutsättningarna att ta det ansvaret fullt ut, säger Ulf Kristersson.

Bakgrunden till det nya initiativet är att tjänstepensioner och privat pensionssparande utgör en allt större del av den totala pensionsersättningen.

I det orangea kuvertet som skickas hem i brevlådorna ges bara information om hur stor den statliga pensionen är.

Den som vill ha en fullständig bild av sin framtida pension måste därför samla in uppgifter från flera håll. Detta vill socialförsäkringsministern nu ändra på.

– Om vi begär att människor ska ta större ansvar själva för hur länge man ska arbeta, hur mycket hel- eller deltid, i vilka branscher, hålla koll på avtalspensioner. Då är det en förutsättning att folk har en realistisk information om intjänad pensionsrätt - oavsett om det gäller statliga pensionen, avtalspensionen eller den privata pensionen.

Ulf Kristersson säger att han redan inlett samtal med de inblandade parterna och att han är väldigt tydlig med vad han tycker är rätt utveckling.

Han vill inte hota med lagstiftning men framhåller att han inte accepterar att parterna inte kommer överens.

– Det är inget alternativ. Vi känner oss inte bundna av att det ska gå till på något speciellt sätt, men att det ska ske tycker jag nästan är solklart, säger Ulf Kristersson.

Han kan tänka sig att en överenskommelse innebär att det orangea kuvertet försvinner.

Redan nu finns möjlighet att söka information om sin pension på delstatliga minpension.se, men om det är den portalen eller någon annan lösning som blir resultatet är för tidigt att säga.

– Det viktiga är inte att det är ett orange kuvert, det viktiga är att du får bra information om ditt pensionssparande.

Ulf Kristersson hoppas att bättre information kommer att leda till att människor får en tydligare bild av hur mycket de får att leva på som pensionärer.

– Det kommer att öka benägenheten att jobba längre, att jobba heltid och att jobba vitt, säger Ulf Kristersson.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.