Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/minister-usa-bor-overvaga-att-kopa-ericsson/

Ekonomi

Minister: ”USA bör överväga att köpa Ericsson”

USA:s justitieminister William Barr.
USA:s justitieminister William Barr. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

USA:s justitieminister William Barr tycker att USA och dess allierade ska överväga att köpa Ericsson eller Nokia för att motverka telekomjätten Huaweis framfart i utbyggnaden av 5G-teknologin. USA har redan stoppat det kinesiska bolaget på den inhemska marknaden.

Vid ett tal i Washington på torsdagen kom William Barr med ett oväntat förslag. Det bästa sättet att motarbeta telekomjätten Huawei är att köpa upp en konkurrent, enligt justitieministern. Han utnämnde Kina till det största hotet mot USA.

– Ett alternativ är att gå samman med Ericsson och/eller Nokia. Det kan ske genom amerikanskt ägande av en kontrollerande andel av bolaget, antingen direkt eller via ett konsortium av privatägda amerikanska företag, sade Barr enligt Reuters.

Enligt justitieministern skulle USA:s ”finansiella muskler” göra Nokia och Ericsson till starkare konkurrenter till Huawei.

– Vi och våra närmsta allierade behöver verkligen överväga den här möjligheten, sade Barr på en konferens som handlade om relationen mellan USA och Kina.

Att den amerikanska staten investerar i privata företag är ovanligt. Investeringar i utländska bolag är ännu ovanligare. Hur ett eventuellt uppköp skulle gå till är oklart, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold till TT. Oavsett om USA nöja sig med en liten del eller försöka köpa loss stora delar av bolaget skulle inte prislappen vara något bekymmer.

– Pengarna är inte en fråga för USA när det handlar om geopolitik. De vill säkra framtidens 5G-teknik, då bryr man sig inte om vad det kostar, säger Joakim Bornold till TT.

Ericsson avstår på torsdagskvällen att kommentera uttalandet från William Barr.