Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ministern: Kommunerna måste bli betydligt tuffare

Ställ krav på byggjättarna att utnyttja planlagd mark, dela upp kommunala entreprenader så att även mindre byggföretag kan vara med och konkurrera och anställ fler tjänstemän på kommunernas planavdelningar. Så vill regeringen få fram fler bostäder.

Bostadsministern Stefan Attefall (KD) är väl medveten om att det byggs på tok för lite bostäder i landet.
Bostadsbyggandet har heller inte tagit fart under hans tid som ansvarig minister.
– Det har byggts kroniskt för lite i Sverige under lång tid. Det beror bland annat på att det förts en ryckig bostadspolitik med kortsiktiga ekonomiska stimulansåtgärder. Min medicin är långsiktiga spelregler, säger han till DN Ekonomi.
Bland annat måste tillgången på färdig, detaljplanelagd tomtmark bli bättre, enligt Attefall. Rege­ringen har därför fokus på att korta tiden mellan byggidé och byggstart.

Därför skickas en uppmaning
till kommunerna att anställa fler tjänstemän på stadsbyggnadskontoren.
– I dag är planprocessen lång, krokig och full av hinder. Dessutom sitter byggbolagen och tjuvhåller på stora markreserver i väntan på bättre marknadsförhållanden. Kommunerna måste bli tuffare och till exempel ta ut avgifter på tilldelad mark som inte används.

Ett annat problem Attefall noterat är bristen på konkurrens vid kommunala upphandlingar av större byggprojekt. Han anser att kommuner och kommunala bostadsbolag lägger upp så stora projekt att bara ”de stora drakarna” har möjlighet att ta entreprenaderna.
– Om kommunerna styckade upp ny tomtmark i mindre delar skulle även företag av mindre storlek kunna lägga anbud. Vi behöver få in fler byggare på bostadsmarknaden. Men det kräver förstås mer samordning och projektansvar av kommunerna.

Stefan Attefall avfärdar alla förväntningar på nya subventioner till bostäder. Han konstaterar att Sverige haft tre olika subventionssystem under 1990- och 2000-talet och ändå har det bara byggts hälften så mycket som i våra nordiska grannländer.
– Det finns en tendens att subventionerna går rakt ned i byggherrarnas fickor. Jag vill pröva de åtgärder vi förbereder innan jag kastar in skattebetalarnas pengar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.