Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ministern kräver att fler nyanlända pendlar till jobben

”Det är en skyldighet att arbeta när du kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd här. Men du måste förstås också ha en möjlighet och få förutsättningar att jobba”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
”Det är en skyldighet att arbeta när du kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd här. Men du måste förstås också ha en möjlighet och få förutsättningar att jobba”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Roger Turesson

Det är oacceptabelt att arbetslösheten är runt 50 procent bland utrikes födda i många kommuner med högt flyktingmottagande, anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon vågar dock inte lova någon ändring av lagen. I stället vill hon att fler börjar pendla dit där jobben finns.

DN skrev på lördagen att det är små utsatta kommuner med hög arbetslöshet som enligt prognoserna kommer att ta emot flest flyktingar under 2016. Detta trots att regeringen tillsammans med de borgerliga partierna har beslutat om en tvångsfördelning av flyktingar för att jämna ut mottagandet mellan kommunerna.

Den främsta orsaken är lagen om egen bosättning (Ebo), som innebär att asylsökande och nyanlända kan välja att bosätta sig var de vill om de ordnar bostad själva. Därför hamnar många flyktingar hos släktingar eller bekanta som redan ordnat bostad.

För Socialdemokraterna är Ebo en het potatis. S har ett kongressbeslut på att avskaffa eller åtminstone förändra Ebo och en rad kommunalråd har krävt att lagen skrotas snarast.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som nyligen fått ett utökat uppdrag att hantera integrationsfrågorna, ger inte kommunalråden mycket hopp om att Ebo-lagen ska skrotas i närtid.

– Sanningen är att vi inte hade klarat av mottagandet i höstas om vi inte hade haft Ebo, säger hon.

Hon framhåller att förra årets flyktingström ställde allting på ända. Migrationsverket fick utnyttja precis allt för att människor över huvud taget skulle få tak över huvudet, och det var ett av skälen till att regeringen ansåg att Sverige inte kan ta emot så många flyktingar på så kort tid. Trycket i asylsystemet är fortfarande så stort att hon inte ser att det finns någon lösning utan Ebo just nu. Däremot vill hon se en förändring längre fram.

– De som förespråkar Ebo menar att det är en frihet för individen att kunna välja. Men min uppfattning är att många som bor i Ebo inte har valt det utan de har känt sig tvingade till det för alternativet har varit sämre, säger Ylva Johansson.

Hon hoppas att den nya lagen om tvångsanvisningar ska leda till att de egna bosättningarna minskar.

– Framför allt genom att vi kan flytta ut folk från anläggningsboenden så att de inte blir fast där utan blir placerade i kommuner som har en starkare arbetsmarknad.

Det är en skyldighet att arbeta när du kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd här. Men du måste förstås också ha en möjlighet och få förutsättningar att jobba.

DN:s genomgång visar dock att flertalet av de kommuner som enligt prognosen kommer att ta emot flest flyktingar per invånare under 2016 har en svag arbetsmarknad och hög arbetslöshet.

Ylva Johansson anser att fler nyanlända måste uppmuntras att hitta jobb utanför den kommun de hamnat i. Hon tar småländska Lessebo som DN skrev om på lördagen som exempel. Lessebo har landets högsta arbetslöshet och dessutom det högsta flyktingmottagandet per capita under 2016. Samtidigt är det nära till Växjö med en växande arbetsmarknad och många utbildningsplatser.

– Det gäller att inte bli förlamad av problemet. Man måste röra sig mer till jobben, säger Ylva Johansson.

Hon understryker att etableringen på arbetsmarknaden är livsviktig för dem som kommit hit.

– Därför är kravet från min sida på nyanlända väldigt högt: du ska jobba. Det är en skyldighet att arbeta när du kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd här. Men du måste förstås också ha en möjlighet och få förutsättningar att jobba.

Hon säger att det är helt oacceptabelt att hälften av de utrikes födda går utan jobb i en del kommuner.

– Jag tänker bara inte stå ut med att vi har det så.

Exakt vad som ska göras för att ändra situationen har hon ännu inget svar på. Hon menar att det är många saker som måste till och att man måste vara pragmatisk.

– Man får väl ändra sig om det inte funkar. Man får inte vara så himla förtjust i sin egen uppfinning om det visar sig att den inte fungerar.

Hon kallar det för en rimlig ambitionsnivå att anvisningslagen leder till att nyanlända kommer i arbete eller studier inom två år.

– Gör vi det här rätt så gör vi Sverige starkare. Men om vi inte hanterar det så är risken stor att det i stället leder till ökade klyftor och att människor inte kommer i arbete.

Fakta. Integration

Här är några insatser för att fler nyanlända ska komma i arbete. Flera av dem ingår i en uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna.

  1. Snabbspår till jobb genom samarbete mellan Arbetsförmedlingen och olika branscher.
  2. Validering av kompetens, meriter och utbildningar snabbas på.
  3. Förbättrad och utvidgad undervisning i svenska för invandrare.
  4. Extra platser på högskolor för kompletterande utbildning.
  5. Jämnare fördelning av nyanlända mellan kommunerna.
  6. Utvidgat rutavdrag för trädgårdsarbete, flytt och it-tjänster.
  7. Yrkesintroduktionsanställningar (YA-jobb) även för nyanlända.
Läs mer

Foto:

Bruksorten tvingas tänka i nya banor
Lessebo. Hyreshusen gapade tomma i den krisande bruksorten. Flyktingarna kom som en möjlighet att slippa riva dem.
Snart blev arbetslösheten Sveriges högsta. Nu använder kommunen budgeten för socialbidrag till att skapa sysselsättning för nyanlända.
   – Det är den stora frågan: hur ska vi klara jobben? säger Monica Widnemark (S), kommunalråd.

Trängda kommuner fortsätter ta emot flest flyktingar
Trots en ny tvingande lag om fördelning av flyktingar blir det redan pressade kommuner som fortsätter att ta emot flest nyanlända.
Av de 20 kommuner som har högst arbetslöshet kommer 15 att ha ett mottagande över eller långt över rikssnittet i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.