Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ministern-kritisk-till-lattkladda-skogskalendern-kanns-gammeldags/

Ekonomi

Ministern kritisk till lättklädda skogskalendern – ”Känns gammeldags”

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Foto: Thomas Karlsson

En lättklädd kvinna som grenslar en traktor prydde maskintillverkaren Ponsses kalender för 2020 och väckte debatt inom skogbranschen.  

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är kritisk till händelsen.

– Det känns gammeldags. Vi borde ha lämnat sånt där bakom oss nu, säger hon till DN.

Bilderna på den lättklädda kvinnan togs på skogsmaskinstillverkaren Ponsses anläggning i Finland. Det tyska företag som utformade kalendern skriver på sociala medier: ”Flickor och skogsmaskiner – det här är paradiset”. 

I debatten som följde riktade Anna Schyman, skogsvetare och styrelseledamot i Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen, Nyks, hård kritik mot kalendern och menade att det behövs en attitydförändring inom branschen.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tycker att det görs ett bra jämställdhetsarbete på flera håll inom skogsbranschen, men att utvecklingen måste fortsätta framöver.

– Vi behöver göra mer för jämställdheten i alla branscher, inte minst de traditionellt mansdominerade som skogsbranschen, säger Jennie Nilsson (S).

– På många håll har skogsföretagen varit duktiga på att arbeta med frågor kring jämställdhet. Därför är det olyckligt när dåliga exempel dyker upp så här, säger hon.

Hon ser dock reaktionerna på kalendern från branschens håll som positiva. Kalendern stoppades senare efter kritik från flera skogsföretag. Också Ponsse i Sverige har tagit avstånd från bilderna. 

När Nyks publicerade en debattartikel om kalendern blev svaret arga kommentarer från män som ville ha sin kalender i fred. I ytterligare en artikel berättar Anna Schyman om reaktionerna efter texten.

”Och det är klart att vi funderar över hur vi, efter detta, ska kunna få jobb hos de skogentreprenörer och företag som ser på oss som ”tokradikala feminister”, ”jihadister”, ”fula” och ”överdrivna kärringar som inte har tillräckligt med annat att göra”, skriver hon då.

I intervjun med DN lyfter Anna Schyman att många kvinnor på Lantbruksuniversitetet väljer att hoppa av sin utbildning.

Jennie Nilsson (S) menar att vetskapen om läget är ett första steg mot att skapa utbildningar som passar alla.

– Att man vet om detta gör att man kan börja arbeta för att utveckla utbildningarna så de passar för både män och kvinnor, säger hon.

Hon menar att jämställdheten inom branschen är viktig inför framtidens utmaningar.

– Skogen är en del av lösningen på klimatutmaningen enligt mig. Det kräver att branschen rekryterar duktiga människor. Då kan inte urvalet bara vara halva befolkningen, Jennie Nilsson (S).

Läs mer: Lättklädda kvinnor i kalender skakar skogsbranschen