Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ministern om spellicenser: Reformerna borde genomförts för länge sedan

Det svenska spelmonopolet är snart ett minne blott. Redan nästa år räknar regeringen med att lägga fram ny lagstiftning kring ett licenssystem, som framför allt syftar till att öka konsumentsäkerheten. En uppdelning av Svenska Spel och en 18-procentig skattesats på licensbolagens överskott är några av förslagen.

När civilminister Ardalan Shekarabi (S) tog emot den 1 340 sidor tjocka spelutredningen konstaterade han att utredaren Håkan Hallstedt haft ett av mandatperiodens svåraste uppdrag. Ett flertal utredningar som föreslagit förändringar av spelmarknaden har hamnat i papperskorgen. Det kommer inte här att göra, enligt Shekarabi.

– De här reformerna borde ha varit genomförda för länge sedan. Vår ambition är att lagstiftningen ska drivas igenom under denna mandatperiod, sade ministern och konstaterade liksom kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M) att det finns en politisk majoritet för en förändring av den marknad som kallats ”Vilda västern”.

Den stora föreslagna förändringen är att spelmonopolet bryts och marknaden konkurrensutsätts. De spelbolag som vill bedriva verksamhet i Sverige måste söka licens och med denna följer rättigheter och skyldigheter. En knäckfråga för utredaren har varit hur hög skattesatsen ska vara på det överskott som licensbolagen gör efter att ha betalat ut spelvinster. Hallstedts förslag är 18 procent. Förhoppningen är att nivån inte ska skrämma de onlinebolag som är baserade utomlands.

– De utländska spelbolagen är redan här, men de är inte beredda att betala vad som helst. Målet för avregleringen är att uppnå en kanalisering på minst 90 procent, sade Hallstedt och syftade på den procent av kunderna som väljer de licensierade bolagen.

Svenska Spels och ATG:s (Aktieblaget trav&galopp) framtid har varit en annan av de stora frågorna. Hallstedt föreslår att den statliga speljätten delas upp och att en del som anordnar sportspel blir konkurrensutsatt. Däremot ska landbaserad kasinoverksamhet och spel på värdeautomater även i fortsättningen vara exklusiv för staten. Utredarens slutsats är att den konkurrensutsatta delen av Svenska Spel borde kunna säljas ut.

Shekarabi sade att det var för tidigt att säga vilken väg som regeringen kommer att välja och även Svenska Spels vd Lennart Käll förklarade att bolagets framtid är upp till de folkvalda politikerna. ATG kan ses som en av vinnarna i utredningen. Bolaget föreslås som önskat kunna agera på samma villkor som andra spelbolag och skattesatsen på hästvadhållning kommer därmed att halveras.

När det gäller ideella föreningars skattebefrielse vid lotteriförsäljning, vilket påverkar många idrottsklubbars ekonomi, föreslår utredaren att den ska behållas.

Det har varit många intressen att tillgodose för Hallstedt, men utredningen mottogs i positiva ordalag och flera av de utländska onlinebolagen är beredda att söka licens.

Det konsumentskydd som urholkats i takt med att staten fått allt mindre kontroll på spelmarknaden ska nu stärkas. Maria Lindström vid Spelbranschens etiska råd välkomnade särskilt förslaget om en självavstängningsfunktion, som innebär att en spelare som spelat för mycket hos ett bolag även blir avstängd från alla andra med licens.

– Däremot hoppades vi att utredningen skulle föreslå hårdare tag mot de stora bonusar som många spelbolag erbjuder, sade Lindström.

Fakta.Tar andelar

De svenska spelaktörerna med tillstånd omsatte i fjol drygt 17 miljarder kronor, netto, det vill säga efter utbetalade vinster. Det var en ökning med två procent.

De utlandsbaserade bolagen, utan svenskt tillstånd, fortsatte att ta marknadsandelar och omsatte i fjol cirka 5,1 miljarder kronor, plus 16 procent jämfört med 2015.

Källa: Lotteriinspektionen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.