Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ministern-om-universitetens-och-forskningens-framtid-efter-brexit-vi-vet-att-vi-behover-varandra/

Ekonomi

Ministern om forskningens framtid efter Brexit: ”Vet att vi behöver varandra”

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: Lisa Mattisson

Flera tunga röster inom den svenska och europeiska forskningsvärlden har uttryckt sin oro för att EU riskerar att drabbas av en akademisk försvagning efter Brexit. Men Mathilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, tror att chanserna till en fortsatt god relation mellan EU och Storbritannien är möjlig. 

– Jag är bestämd och målmedveten att det blir så, säger hon. 

Rätta artikel

Norges minister för högre utbildning Iselin Nybø avrådde i februari från studier i Storbritannien. Hon pekar på att utbytesprogrammet Erasmus svävar i fara, och att det kan medföra att utbytesstudenter riskerar att inte få tillgodoräkna sig sina studier i Storbritannien. 

Efter USA är Storbritannien det land som näst flest svenska utlandsstudenter söker sig till. Under läsåret 2017–2018 studerade 4.431 svenska i Storbritannien, enligt CSN. 

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, berättar att hon inte har fått några indikationer som gör att hon kommer att göra en liknande uppmaning till svenskar som vill studera i landet. 

– I dagsläget har jag inte fått några indikationer – som drastiskt höjda avgifter – som får mig att vilja avråda svenska studenter från att söka sig till Storbritannien. Men man får ha respekt för att människor upplever en stor osäkerhet kring detta, säger hon. 

Hon understryker att hon har stor tilltro till att EU och Storbritannien även i framtiden kommer att ha ett gott samarbete inom universitets- och forskningsområdet. 

– Jag är bestämd och målmedveten att det blir så. Vi vill förstås ha en fortsatt god relation med de brittiska universiteten, och jag är övertygad om att britterna är måna om att ha en god relation med EU, i synnerhet för att kunna vara med i arbetet kring världens största forskningsprogram – Horizon Europe, säger Matilda Ernkrans. 

Representanter från Kungliga Vetenskapsakademin har uttryckt sin oro för att Europa kan drabbas av en akademisk försvagning om möjligheterna till kunskapsutbyten mellan forskare och studenter försvåras av Brexit.

– Jag kan förstå den oron. Det är klart att det kommer finnas en del svårigheter för hur det regelverksmässiga arbetet ska fungera efter Brexit. Min förhoppning är att vi ska försöka hitta bra lösningar för de eventuella hinder som kan uppstå. Samtidigt är det klart att man inte kan tro att allt kommer vara som förr, säger Matilda Ernkrans. 

– Jag har både träffat och fått ett brev från min brittiska motsvarighet, Chris Skidmore, och britternas avsikt är tydlig: man vill även i framtiden värna de forsknings- och universitetssamarbeten som man varit del av så länge. Vi vet att vi behöver varandra, och vi vet att forskningen behöver samarbeta på en global nivå, säger hon. 

Den svenska regeringen ändrade nyligen reglerna för att hjälpa brittiska studenter ifall det blir en hård Brexit, utan avtal. Beslutet består i att brittiska medborgare som innan utträdet från EU ansökt till en kurs eller ett program i Sverige får studera klart utan att betala något fram till år 2022. 

Läs också: Britter i Sverige får ett års respit vid en hård Brexit