Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ministern-uppmanar-svenska-foretag-att-forbereda-sig-infor-brexit/

Ekonomi

Ministern uppmanar svenska företag att förbereda sig inför brexit

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg uppmanar företagare att förbereda sig inför brexit.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg uppmanar företagare att förbereda sig inför brexit. Foto: Roger Turesson

Om ett halvår lämnar Storbritannien EU:s regelverk och tullar och andra handelshinder blir en ny verklighet som svenska företag kommer att möta.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg är dock orolig för att många mindre företagare ännu inte förberett sig för denna nya verklighet.

– Gör det nu – innan ni går på semester, vädjar hon till dem.

Storbritannien lämnade formellt EU i januari i år. Men fram till årsskiftet befinner sig landet i en övergångsperiod där mycket lite har hänt. Britterna är kvar i EU:s inre marknad och följer dess regelverk.

Övergångsperioden kan förlängas, om den brittiska regeringen begär det senast natten mot onsdag. Det kommer den dock inte att göra och därmed är det ett halvår kvar till att landet definitivt lämnar den inre marknaden.

Och det betyder att de tusentals svenska företag som i dag handlar med Storbritannien kommer att möta en helt ny värld med tullar, byråkrati och andra handelshinder. De kommer att handla med ett ”tredje land” som termen heter för länder utanför EU.

Det kräver förberedelser, vilket de flesta stora företag redan har gjort. De har analyserat sina kedjor av leverantörer och vet i stora drag hur de påverkas. Och de har redan erfarenhet av att handla med länder utanför EU.

– Men när det gäller små och medelstora företag så är jag orolig för att de inte är vana vid att handla med ett tredje land. De saknar kunskap och resurser för att hantera de nya kraven hos en av våra största handelspartners, säger Anna Hallberg.

– Jag är lite orolig för att de blir överraskade eller att de hoppas att det inte kommer att bli så stor skillnad. Men det kommer att bli en stor skillnad – även om vi får ett avtal på plats.

Regeringen har också gett ytterligare medel till berörda myndigheter för att hjälpa dem att informera företagare om vad som kommer att gälla efter årsskiftet.

En av dessa är Kommerskollegium som drar i gång en ny kampanj på onsdag, riktad till företagare. Informationen, bland annat som en film, kommer att läggas ut på myndighetens hemsida samt på sociala medier.

– Fokus kommer att vara på knäckfrågorna, de områden där EU och Storbritannien står långt i från varandra, säger Emma Sävenborg, brexitsamordnare på Kommerskollegium.

EU och Storbritannien förhandlar om ett handelsavtal som ska gälla från årsskiftet. Förhoppningen är att avtalet ska mildra effekten av att britterna lämnar den inre marknaden.

Men förhandlingarna har gått i stå, parterna står långt från varandra. De fyra förhandlingsrundorna under våren har inte gett något tydligt resultat att tala om. Men Anna Hallberg kallar sig för optimist och tror att någon form av ”grundavtal” kan vara på plats; ett avtal som parterna senare kan bygga vidare på.

– Jag tror att man kan enas om något. Jag tror inte på ett helt avtalslöst utträde, men det är problematiskt att de inte kommit längre, säger hon

– Med det sagt så även med ett avtal är det ett försämrat läge vad gäller vår handelsrelation, tillägger hon.

Det är också något som från EU-sidan påpekats många gånger under de fyra år som gått sedan den brittiska folkomröstningen om att lämna EU: ett land som står utanför unionen kan inte heller ta del av alla dess fördelar.

Under EU-medlemskapet har Storbritannien varit en av Sveriges viktigaste allierade – ländernas regeringar har haft en likartad syn på frihandel. 

Den svenska linjen är därför att det ska finnas ett brett handelsavtal med Storbritannien som ska gälla inte enbart varor, utan även tjänster.

Men är det inte ofrånkomligt att länderna kommer att glida i sär?

– Det blir en svårare hantering av vår handel och alla handelshinder tenderar att man handlar mindre med varandra. Men att vi ska glida i sär relationsmässigt – det är det vi försöker motverka. Det här är ju en allierad, utbrister ministern.

EU-kommissionens position är tydlig: britterna ska inte tro att de kan få alla fördelar av den inre marknaden utan att vara med i EU. Anna Hallberg betonar dock att det måste ske ”rörelser från båda håll” för att nå en acceptabel kompromiss. 

– Vi måste vara realistiska och om vi vill ha någon framgång med Storbritannien måste vi fråga hur vi ska nå den framgången.

– Måste vi då röra oss något mot mitten, mot deras krav? Ja, men frågan är hur långt, säger hon. 

Hon skyndar sig att tillägga att hon inte ska lägga sig i förhandlingarna. Det är EU-kommissionen som sköter dem.

Hon uppmanar företagen att ändå försöka att hitta vägar att fortsätta handel med Storbritannien. Det är 6.000 svenska företag som har handel med landet och exporten dit är värd 150 miljarder årligen

– Det är också 60.000 jobb som är beroende av det här, påpekar Anna Hallberg. 

Så ditt budskap till företagarna är att de ska göra hemläxan. Det är bråttom att förbereda sig även för det värsta?

– Ja, vidta alla åtgärder nu, innan ni går på semester, uppmanar Anna Hallberg.

Ämnen i artikeln

Brexit
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt