Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ministerns bolag blev ett IT-fiasko

Vårdminister Ylva Johanssons IT-äventyr, Att Veta AB, har förlorat närmare 200 miljoner kronor. Nu läggs bolaget ned efter fem år av förluster. Mest pengar har Sveriges kommuner och landsting förlorat.

Först avgick vd:n i juli i år, den 24 augusti godkände tingsrätten att ägarna tömmer bolaget på pengar och den sista augusti sades de tre sista anställda upp.

För nästan exakt fem år sedan lanserades bolaget med stora gester. I delägaren Skandias pressmeddelande stod att bolaget Att Veta ska bli "landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå". Huvudmålgruppen var vårdpersonal.

Största ägaren var Kommunförbundet, men även Kommunal, Metall, SKTF och Lernia fanns med. Bolaget leddes av den då tidigare skolministern Ylva Johansson fram till förra sommaren då hon erbjöds jobbet som vårdminister i Göran Perssons regering. Hon var först vice vd och sedan vd.

I styrelsen sitter tunga socialdemokrater som Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu och Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist.

Trots att företaget förlorat mångmiljonbelopp varje år, och trots att inkomsterna varit minimala har ägarna gång på gång uttalat sin tro på bolaget. Men nu är det stopp. Det senaste året har personalen minskat kraftigt och i våras fanns bara den nye vd:n Allan Varcoe, en säljare och en tekniker kvar. Skandia beslutade då att göra sig av med sina aktier, men eftersom få var intresserade av bolaget som knappt hade något värde, beslöt man att försöka dela ut aktiekapitalet till ägarna. Redan tidigare har fackförbunden SKTF och Metall skrivit ned sina innehav i bolaget till 0 kronor.

För att slippa låta bolaget gå i konkurs har ägarna beslutat sätta ned aktiekapitalet från närmare 43 miljoner kronor till drygt

100.000 kronor. En del av pengarna används för att täcka förra årets förlust, resten går till aktieägarna.

Förra året förlorade bolaget 28 miljoner kronor efter finansnetto, året innan 79 miljoner kronor. Intäkterna har varit minimala.

Ylva Johansson fick under sin tid som vd kritik för att hon haft en lön på 116.000 kronor i månaden, en vd-lön som var högre än hos många andra IT-bolag som dessutom var börsnoterade. Under en period motsvarade hennes lön ungefär bolagets omsättning.

Nu har några före detta anställda, inklusive den senaste vd:n Allan Varcoe, köpt ut rättigheterna till några av läromedlen.

- Bolaget Att Veta driver ingen verksamhet längre. Men jag tror fortfarande på produkterna, säger Allan Varcoe.

Varför lades bolaget ned?

- Till slut inser man att om ett bolag går med förlust hela tiden och det inte finns någon vändning i sikte, så måste man lägga ned verksamheten, säger Allan Varcoe, vars lön, enligt Allan Varcoe, inte alls är i Ylva Johanssons nivå.

Ylva Johansson hälsar genom sin pressekreterare att hon inte har någon kommentar till att bolaget läggs ned.

Kommunförbundet förlorade cirka 70 miljoner kronor på affären och Evert Lindholm som är vd i Förenade Kommunföretag och styrelseordförande i Att Veta menar att ägarna var alldeles för optimistiska.

- Vi trodde att förändringen skulle gå fortare och gjorde en missbedömning.

Väntade ni så länge för att Ylva Johansson är en tung socialdemokrat?

- Nej, hon var ju den som fick vara med och avveckla verksamheten.

DN har sökt Ilmar Reepalu utan resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.