Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ministerns varning efter Riksbankens räntebesked

Foto: Bertil Ericson

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är överraskad över att Riksbanken valde att sänkan till noll procent. Nu varnar han för att det behövs ”skyndsamma” åtgärder för att minska de svenska hushållens skuldsättning.

– Lite överraskande var att det blev en så stor sänkning. Det är historiskt låg nivå, säger Bolund som inte vill ge sitt omdöme om åtgärden eftersom Riksbanken har en självständig ställning.

En nollränta kan leda till en ännu högre skuldsättning hos hushållen. Om så sker kommer den rödgröna regeringen med förslag på motåtgärder efter ett möte med finanspolitiska stabilitetsrådet i november.

– Visar det sig att skuldsättningen ökar måste vi komma med någon form av åtgärder. Vi måste vara ganska skyndsamma, säger Per Bolund som först vill föra samtal med berörda myndigheter.

Läs mer: Riksbankens nya ränta: 0 procent

Det som är troligast är större amorteringskrav, men Per Bolund utesluter inte att ränteavdragen som i dag är 30 procent kan komma att minskas.

Läs mer: Här går det att få ränta på sparkontot

– Vi tror inte att det är främsta åtgärden. Vi kommer först att se om det finns andra åtgärder, säger Bolund till journalister efter ett möte med de nordiska finansministrarna i Stockholm på tisdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.