Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ministrar-haller-presstraff/

EKONOMI

Regeringen ger bidrag till hushåll med höga elräkningar

5 min 45 sek. Följ finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbars pressträff.

Finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) presenterar ett nytt bidrag till hushåll som drabbats hårdats av det höga elpriset. Det blir som mest 6 000 kronor till de hushåll som haft högst förbrukning under december-februari, men alla som bor i småhus och villor som värms upp med el kommer att kompenseras, i olika grad beroende på förbrukning.

Villaägarna menar att det är ett steg i rätt riktning, men otillräckligt.

Regeringen presenterar en ny åtgärd på energiområdet, riktad till de hushåll som har de högsta elräkningarna.

Man avsätter drygt 6 miljarder i stöd för att kompensera de hushåll som drabbats hårdast, totalt berörs 1,8 miljoner hushåll.

– Vi behöver göra åtgärder på kort sikt för dem med höga elräkningar, säger energiministern Khashayar Farmanbar.

Läget på energimarknaden präglas av av de höga prisökningarna på fossila bränslen som naturgas. Det har drivit upp priserna på el, enligt ministrarna.

– Det sätter svenska konsumenterna i ett svårt läge. Det är inte okej att det blir så för att Europa har ett ohållbart beroende av fossil energi, säger Khashayar Farmanbar.

Kompensationen blir upp till 2 000 kronor i månaden för de tre månaderna december-februari, sammanlagt 6 000 kronor, enligt Farmanbar. Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad.

Kompensationen ska skötas genom elnätsbolagen.

– Vi får återkomma till en närmare beskrivning av de tekniska lösningarna.

– Den här typen av justeringar av hushållens ekonomi är inte vanliga, och ska inte vara det.

Enligt finansminister Mikael Damberg har många länder i Europa genomfört liknande åtgärder. Nu gör Sverige det. Han kallar det för en exceptionell åtgärd.

Damberg får frågor om regeringen agerar efter moderaternas förslag, men menar att moderaternas idé inte var genomförbart.

– Vi har tittat noga på vad andra har gjort och på moderaternas idé, men kommit fram till att det inte var genomförbart. De hade en idé om att sänka elskatten retroaktivt. Vi har hittat ett förslag som är genomförbart, säger Mikael Damberg.

Enligt energiministern kommer det att ta ett par månader innan man har lösningen på plats.

Enligt finansministern kommer alla som har villor eller småhus som är eluppvärmda att få kompensation. Bidraget kommer att betalas ut utan att man behöver ansöka om det.

Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på intresseföreningen Villaägarna, drar paralleller till situationen i Norge och de åtgärder som vidtagits i grannlandet.

– Vi är tacksamma men det är inte så imponerande i jämförelse med vad Norge gör, säger han till TT.

Liljeberg lyfter att man från norsk sida redan i december presenterade ett miljardpaket som därefter har byggts ut gällande större procentuell kompensation.

– Det gör att paketet snarare kostar närmare åtta miljarder och det för ett land som är drygt hälften så stort som Sverige, säger han.

Det svenska förslaget kan enligt Liljeberg ses som halvfärdigt.

– Jag hade förväntat mig när vi inte hörde något i december att nu skulle alla detaljer vara på plats. Sedan reagerar jag starkt på att energiministern säger att hushållen varit passiva när det gäller energieffektiviseringar. Det har jobbats i 10–20 år för att energieffektivisera husen. Det låter på ministern som inget gjorts och det är inte verkligheten.

Läs mer:

Dan Lucas: Stödet kommer om ett par månader så elkunderna måste ligga ute med pengarna

LO-ekonom varnar för löneglidning

Elprischocken pressar svenskarnas köpkraft

Hans elräkning för december: nästan 11 000 kronor

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt