Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ministrar öppnar för lag om kvotering på börsen

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) utesluter inte längre en lagstiftning för mer jämställda börsstyrelser.
Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) utesluter inte längre en lagstiftning för mer jämställda börsstyrelser. Foto: Mikael Sjöberg/Scanpix

Utvecklingen mot jämställda styrelser i börsbolagen går för långsamt, enligt jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP). Hon utesluter inte längre lag­stiftad kvotering. ”Det är klart att beslutet rycker närmare”, säger hon.

Som DN kunde berätta igår har utvecklingen mot jämställda styrelser i börsbolagen inte bara stannat upp, den går nu bakåt. Andelen kvinnor i styrelserna minskar för andra året i rad och är nu nere på samma nivå som 2010, visar Andra AP-Fondens Kvinnoindex.

– Den här bilden gör mig rätt förvånad och väldigt besviken. Den rimmar illa med de ambitioner företagen ger uttryck för, säger Maria Arnholm.

Hon tycker att kvotering som metod är ett bra sätt att nå jämställdhet, men är av principiella skäl mot lagstiftad kvotering.

– Min förhoppning är att näringslivet självt ska använda den metoden. Men det kan inte stå stilla hur länge som helst.

Innebär det att du kan tänka dig lagstiftning om ingenting händer?

– Det är rätt uppenbart att om det bara fortsätter att stå stilla år efter år så är det klart att kvoteringsbeslutet rycker närmare.

Även finansmarknadsminister Peter Norman (M) öppnar för lagstiftning.

– Man ska inte utesluta kvotering, även om det vore önskvärt att företagen klarade av att sköta det här på egen hand, säger han.

Att de statliga bolagen har nått en jämn könsfördelning i sina styrelser visar att det är möjligt, enligt Norman.

– Det har inte varit speciellt svårt. Jag tror att börsbolagen har hamnat i en förstelnad sökprocess där man vill ha styrelsemedlemmar som varit vd:ar för börsbolag, och då blir det män.

Men Svenskt Näringsliv vill inte ha kvotering, och tycker att politikerna fokuserar för mycket på styrelserna.

– Om man tittar på alla nivåer i arbetslivet syns en positiv trend. Det blir fler kvinnor på chefspositioner och det kommer fler kvinnor underifrån, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Svenskt Näringsliv.

Enligt Lindfelt arbetar företagen intensivt med frågan och hon tror inte att det kommer dröja 31 år innan börsbolagens styrelser är jämställda, som Kvinnoindex visar.

LO anser däremot att kvotering är nödvändigt för att nå jämställda styrelser.

– Om lagstiftningen inte går före kommer det att bli extremt svårt att göra något åt den här obalansen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s egen styrelse är dock långt ifrån jämställd. Av 18 ledamöter är endast tre kvinnor.

– Vår styrelse består av ordförande från respektive medlemsförbund. Det är svårt att påverka ens med lagstiftning, men vi har startat ett projekt där vi ska se över vår representation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.