Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 04:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/minskad-vinst-for-nordea-3/

Ekonomi

Minskad vinst för Nordea

Coronakrisen slår hårt mot storbanken Nordea, som gör stora avsättningar för befarade kreditförluster och nedskrivningar.

Vd Frank Vang-Jensen varnar för att pandemin snabbt har utvecklats till en allvarlig kris som kan förändra samhällen på lång sikt.

TT Text

Vem kunde ha förutsett magnituden av covid-19-utbrottet? frågar sig Frank Vang-Jensen när han presenterar kvartalsresultatet på en telefonkonferens.

Nordeas vinst under årets första kvartal sjunker med 4 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Och lönsamhetsmåttet avkastning på eget kapital sjunker till 7,1 procent, ned från 9,4 procent under fjolårets fjärde kvartal. Bankens mål är att avkastningen ska ligga på minst 10 procent.

En tydlig kriseffekt är att kreditkortsköpen har minskat med 30 procent, medan nedgången för vanliga betalkort är mindre då de oftare används för vardagskonsumtion, enligt Vang-Jensen.

E-handeln ökar och många småföretag anpassar sig till nya affärsmodeller, säger han.

Han beskriver samtidigt de ekonomiska effekterna av coronakrisen som mycket svåra att överblicka, men betonar att Nordea går in i krisen med vad han beskriver som en stark kapitalbas.

Det ger en buffert mot plötsliga externa chocker, som den nuvarande covid-19-pandemin, säger han.

Han varnar samtidigt för att pandemin har utvecklats till en samhällelig och ekonomisk kris som kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser och kan leda till strukturella förändringar på sikt.

Nordeas vinst i första kvartalet pressas av kreditförluster på 34 miljoner euro och avsättningar för befarade kreditförluster till följd av coronakrisen på 120 miljoner euro. Under första kvartalet i fjol låg Nordeas kreditförluster på 42 miljoner euro.

”Det är för tidigt att ge några utsikter för kreditförlusterna eftersom de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 fortfarande är väldigt osäkra”, skriver Nordea i rapporten.

Vang-Jensen tillägger i en kommentar i delårsrapporten att Nordea hittills under krisen tagit emot mer än 60 000 ansökningar om amorteringsfria perioder från kunder och att företagskunder frågat om krediter på motsvarande drygt 13 miljarder euro under mars månad.

”Mer än 70 procent av våra medarbetare arbetar just nu på distans, vilket innebär att vi kan hålla i gång verksamheten helt och hållet under krisen och upprätthålla en hög aktivitetsnivå, trots de tillfälligt stängda bankkontoren på vissa av våra hemmamarknader”, tillägger han.

Nordeas styrelse har inför årsstämman i Helsingfors den 28 maj begärt att ägarna ger ett bemyndigande till styrelsen att dela ut totalt högst 0:40 euro per aktie för räkenskapsåret 2019 vid ett eller flera tillfällen. Men någon utdelning före den 1 oktober är inte aktuell, då det skulle strida mot rekommendationer från Europeiska centralbanken (ECB).

Läs mer: Bolånetagare ansöker om befrielse

Ämnen i artikeln

Nordea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt