Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Minskat bostadsbyggande under första kvartalet

Minskat byggande av bostärder. Arkivbild.
Minskat byggande av bostärder. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Bostadsbyggandet bromsar in kraftigt. Enligt Statistiska centralbyrån minskade antalet påbörjade byggen med 13 procent under årets tre första månader, jämfört med motsvarande period i fjol. 

Det är första gången på sex år som antalet påbörjade bostadsbyggen minskat under första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Under årets första kvartal påbörjades preliminärt 14.450 nya lägenheter, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Under motsvarande period 2017 påbörjades 16.556 lägenheter.

Inbromsningen är hårdast när det gäller lägenheter i flerfamiljshus. Det byggandet har minskat med 14 procent till 11.350 lägenheter. För byggande i småhus stannade minskningen på sju procent till 3.100 lägenheter.

Till detta kommer påbörjade ombyggnationer som har gett tillskott på 650 lägenheter - 44 procent färre än i fjol. 

I Stockholm mer än halverades byggandet, från 1.065 lägenheter till 506 under första kvartalet i år.

Det ska dock understrykas att SCB:s siffror är preliminära och att det finns en eftersläpning i statistiken. Det gör att framför allt på kommunnivå kan det ske stora avvikelser jämfört med den slutliga statistiken. På riks- och länsnivå är avvikelserna mindre. 

I Stockholms län minskande antalet byggen från 3.840 lägenheter till 2.006.

Göteborg och Göteborgsregionen avviker från de övriga storstäderna då byggandet har ökat mellan perioderna. Men sammantaget har byggandet i storstadsregionerna - som svarar för halva landets bostadsbyggande - minskat rejält. 

Under första kvartalet i fjol påbörjades 6.839 bostäder i storstadsregionerna. Under årets första tre månader påbörjades 4.758 bostäder - en minskning med 30 procent, enligt den preliminära statistiken.

Förra gången bostadsbyggandet minskade under första kvartalet, jämfört med motsvarande period året innan var 2012. Det skedde i spåren av Greklandskrisen 2011, som ledde till en snabb, men övergående, avkylning av bostadsmarknaden.

Den gången sjönk bostadsbyggandet med 30 procent - men från ett betydligt mindre antal lägenhetsbyggen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.