Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/minskat-kottatande-en-trend-i-hela-vastvarlden/

Ekonomi

Minskat köttätande en trend i hela västvärlden

Foto: Anette Nantell

Det minskade svenska köttätandet återspeglar en trend i hela västvärlden. EU räknar med att köttkonsumtionen nådde sin kulmen förra året och sjunker fram till 2030.

Rätta artikel

Nya siffror visar att svenskarna äter allt mindre kött. Nedgången är nästan fem procent på två år. Samma tendens finns i övriga Europa, ja, i västvärlden i stort.

Läs mer: Svenskarnas köttätande fortsätter att minska

Mätningar visar att en inte oansenlig andel av medborgarna i de rikare delarna av världen allt oftare medvetet väljer bort kött.

Enligt en undersökning av det brittiska marknadsanalysföretaget Mintel säger sig 57 procent av tyskarna och 55 procent av polackerna regelbundet ha köttfria dagar. I USA säger samtidigt 33 procent att de planerar att köpa mer växtbaserad mat det närmaste året.

Trenden märks inte minst på ett bredare utbud av köttfria alternativ på restauranger. Till och med för hamburgerrestauranger är det numera nästan en självklarhet att ha alternativ som chipotlekryddade bönburgare eller grillad halloumi mellan bröden.

– Sverige avviker inte från resten av västvärlden. Konsumtionen av animalieprodukter har planat ut och är på väg ner, säger Bengt Johnsson på Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

– Den ökning som sker i världen sker i utvecklingsländerna, och det beror på att de fått de lite bättre ställt.

I EU som helhet ökade konsumtionen av kött, om än lite ojämnt, fram till finanskrisen 2008–2009. Då bröts trenden. Framför allt 2013 dök konsumtionen på grund av en tillfällig prisstegring samt justeringar i unionens jordbrukspolitik. Sedan 2014 har tappet återhämtats helt, och 2018 var ett rekordår.

EU-kommissionen tror att kulmen nu har nåtts. Prognosen är att köttätandet i Europa långsamt kommer att sjunka fram till 2030.

Det handlar inte om en lika markant nedgång som i Sverige; i hela EU modesta 0,7 kilo per person och i de 15 länder som var medlemmar före 2004 lite mer, 1 kilo, bedömer unionens verkställande organ.

Orsakerna bakom den väntade minskningen har precis som i Sverige med bland annat djuretik, hälsa, miljö och klimat att göra, men EU-tjänstemännen nämner även det faktum att befolkningen åldras och äldre människor har ett lägre proteinbehov.

Även OECD och USA:s livsmedelsmyndighet gör liknande prognoser, och de är alla väldigt samstämmiga. Skälen till att folk drar ner på köttet är desamma i alla de rika länderna, enligt Bengt Johnsson.

Ett inslag i Sveriges ändrade konsumtionsmönster är att de som äter kött äter mer svenskt kött, eftersom det anses vara bättre för djurens och miljöns skull. Inte heller där är Sverige speciellt.

– I våra grannländer har man en preferens för de egna produkterna. Det är inte bara i Sverige man använder miljövänlighet som försäljningsargument, säger Johnsson.

I fattigare länder är det däremot ofta en statusmarkör att visa att man har råd att äta dyr importerad mat.

Innan Sverige gick med i EU var jordbruket starkt nationellt skyddat. Det fanns ett självförsörjningskrav som höll priserna i konsumentledet uppe.

På EU:s inre marknad finns inga möjligheter till gränsskydd kring jordbruket, och staten får inte gynna det egna landets producenter framför andra medlemsländers.

– Det finns marknadsföringspengar att söka i EU, men de kan vi inte använda till att säga att svenskt är bättre. Men det är klart att inhemska företag får göra reklam för sina produkter, och konsumentupplysning kan man ha, säger Bengt Johnsson.

Vilket slags kött äter då den typiska europeiska konsumenten? Andelen griskött har hållit ställningarna hela tiden sedan 1994 med mellan 31,7 och 32,8 kilo per person och år. Däremot har andelen fågel ökat rejält, från 15,6 till 24,8 kilo, medan nötkött har minskat lite grann, från 12,6 till 10,2 kilo. Lamm har minskat mycket men har hela tiden utgjort en mindre andel; från 2,8 till 1,9 kilo.