Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Minskat svenskt stöd för euron

Om en folkomröstning om euron hade hållits i maj i år skulle cirka 64 procent av svenskarna ha röstat nej och bara 24 procent skulle ha röstat ja, enligt en opinionsundersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Cirka 12 procent uppger att de är osäkra.

Andelen svenskar som är negativt inställda till euron har ökat, medan andelen som vill in i eurosamarbetet har minskat jämfört med i november 2010. Förändringarna är statistiskt säkerställda.

En majoritet, 52 procent av svenskarna, uppger att de i huvudsak är för Sveriges medlemskap i EU. Andelen som är mot ett EU-medlemskap var cirka 21 procent, medan andelen som saknar åsikt var omkring 27 procent, enligt SCB.

Mellan november i fjol och maj i år har andelen svenskar som är mot ett EU-medlemskap ökat samtidigt som andelen som är för har minskat. Båda förändringarna är statistiskt säkerställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.