Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Misstänkta brott anmäls inte längre

Foto: Henrik Montgomery/TT

Försäkringskassan polisanmäler inte längre alla misstänkta bidragsbrott. Om personen har flyttat från Sverige eller om beloppet är mindre än 5.000 kronor anses anmälningarna ofta vara meningslösa.

– Det är helt enkelt inte produktivt att vi lägger ned en massa arbete på dessa ärenden när vi ändå vet att de inte leder till någonting hos polisen, säger Oskar Norberg, jurist och verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans enhet för kontrollfrågor.

Det är i ett internt meddelande från tidigare i år som personalen har fått sina nya riktlinjer. Där konstateras att nästan var fjärde polisanmälan om misstänkt bidragsbrott som myndigheten har gjort rör personer som har lämnat landet. I dessa fall ska handläggare ”inte upprätta en polisanmälan” längre. Undantag ska göras för ärenden som ”innehåller synnerligen försvårande omständigheter”, vilket kan vara att falska handlingar har upptäckts, att det är mycket stora belopp eller att personen är involverad i grov ekonomisk brottslighet.

Misstänkt bidragsbrott som understiger 5.000 kronor hamnar också på listan över ärenden som inte ska polisanmälas. Vissa undantag ska göras, exempelvis om det finns förfalskade handlingar eller om felaktiga uppgifter har lämnats vid upprepade tillfällen.

Anna-Lena Tapper är förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum. Hon känner inte till Försäkringskassans nya riktlinjer, men tycker att myndigheten ska anmäla misstänkt bidragsbrott:

– Det har den en skyldighet till enligt lagstiftningen, om det finns en välgrundad misstanke om brott. När den misstänkte har flyttat utomlands stämmer det att vi kan ha svårt att ordna förhör i andra länder. Men finns en förundersökning hos polisen kan den återupptas om den misstänkte återvänder till Sverige, eller om andra omständigheter dyker upp.

Att pengar betalas ut, trots att personen har lämnat landet, beror på att personen har missat att meddela Skatteverket om flytten – eller avsiktligt låtit bli.

Det är enligt Försäkringskassan svårt att få fram en totalsumma på hur mycket som krävs tillbaka från personer som har flyttat utomlands. En bild kan dock ges av barnbidrag, eftersom det är en förmån som i princip alltid är ett så kallat utlandsärende när det återkrävs.

– Det kan dröja länge innan vi får veta att familjen har lämnat Sverige. Handlar det då om många barn kan det hinna bli hundratusenstals kronor som utbetalas innan vi reagerar, säger Oskar Norberg.

Hittills i år har Försäkringskassan skickat återkrav på barnbidrag för 16,5 miljoner kronor. Under hela 2014 var summan drygt 22 miljoner kronor.

Enligt Oskar Norberg är det en liten andel av utlandsärendena som uppfyller de nya kraven för att polisanmälan ska göras.

– Nu fokuserar vi vårt arbete på att bli effektivare med att återkräva bidrag och att i större grad förhindra att felaktiga utbetalningar alls sker.

Det är framför allt det senare som ska prioriteras eftersom det ofta är svårt att få tillbaka pengar när den som har fått förmånerna har lämnat landet.

– Är det inte ett EU-land eller en nation som Sverige har utmätningsavtal med blir det krångligt.

Fakta. Majoriteten av bidragsbrott

Fakta. Majoriteten av bidragsbrott avskrivs

Under 2014 fick Försäkringskassan resultatet av 838 tidigare gjorda polisanmälningar. Cirka 80 procent av anmälningarna hade avskrivits av polisen och cirka 11 procent, 95 ärenden, hade lett till en fällande dom.

Av de 109 fall som avgjordes i domstol ledde cirka 87 procent till en fällande eller delvis fällande dom, framför allt villkorlig dom och böter. I åtta domar var påföljden fängelsestraff.

De återkrav om barnbidrag som gjordes under förra året uppgick till drygt 22,4 miljoner kronor. I och med att dessa barnbidrag stoppades hindrades även framtida felaktigt utbetalda barnbidrag till dessa personer, ett belopp som skulle ha kunnat uppgå till drygt 170 miljoner.

Hittills i år har Försäkringskassan krävt tillbaka barnbidrag för cirka 16,5 miljoner kronor. Det framtida besparingsbeloppet för den gruppen landar på drygt 108 miljoner.

Källa: Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.