Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mitt-i-borsraset-hopp-om-snabb-aterhamtning/

EKONOMI

Mitt i börsraset: Hopp om snabb återhämtning

Vad händer? Handlare i aktion på måndagen på New York-börsen förfäras av raset han åser.
Vad händer? Handlare i aktion på måndagen på New York-börsen förfäras av raset han åser. Foto: Spencer Platt/Getty Images, AFP

Det började illa och slutade än värre. New York-börsens mörkaste dag sedan ”svarta måndagen” 1987, med feberkänning av en annan art än den som boven i dramat, det nya coronaviruset, orsakar, blev trist så det förslog. Men chocken som drev fram raset kan borga för snabb återhämtning.

Det tror och hoppas i alla fall Jeffrey Kleintop, chefsstrateg hos finansmäklaren Charles Schwab, när han till tidningen Washington Post säger att ”när väl chocken farit sin väg kan återhämtningen komma snabbt”.

– Det här liknar inget vi tidigare skådat. Det enda som kanske kan ge oss tröst är att, till skillnad från en vanlig lågkonjunktur som tar flera kvartal på sig innan den blivit av med den ekonomiska obalansen, denna drivs av chock, säger Jeffrey Kleintop, till tidningen.

Vad bestod då chocken i? Jo, Dow Jones industriindex föll med närmare 13 procent, Nasdaqs kompositindex tappade 12,3 procent och S&P500-index, ett index från 500 stora börsnoterade amerikanska bolag, hade vid stängning rasat med närmare 11 procent. Såväl stora banker som teknikjättar och oljebolag följde med ner i djupet.

USA:s centralbank Federal Reserves drag att införa nollränta ger ingen effekt kortsiktigt, anser analytiker på andra sidan Atlanten. Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, instämmer:

– Lägre ränta i ett läge där man inte får gå ut och köpa någonting för den här lägre räntan är verkningslöst, säger han till TT.

Det fanns tecken under dagen som antydde viss återhämtning. Men när president Donald Trump mitt i allt detta tog till orda, uppbackad av USA:s folkhälsomyndighet Centers for Disease Control and Prevention, och rekommenderade att folksamlingar med fler än tio personer bör undvikas, skolor stängas liksom restauranger och gym – ja, då sjönk modet på nytt bland investerarna.

Samtidigt ska Trump ha berömt sig av att förtjäna en tia på en skala av tio, vad gäller hans beslutsamma sätt att ta sig an viruskrisen, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

Läs mer:

Nattsvart inledning av börsveckan - fortsatt turbulens är att vänta

Amerikanska Fed sänker räntan

Galna svängningar på världens börser

Ämnen i artikeln

New York
USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt