Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mobelsnickaren-jag-vill-visa-att-jag-kan-fastan-jag-ar-tjej/

JOBB & KARRIÄR

Möbelsnickaren: ”Jag vill visa att jag kan fastän jag är tjej”

Emma blev av med en bit av sitt finger i den här sågmaskinen. Hon har fått öva på att våga använda den igen.
Foto: Roger Turesson

Möbelsnickare tillhör en av 29 yrkeskategorier där kvinnor har en högre snittlön än män, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Emma Lind har verkat i branschen i tolv år.

– Sedan jag började har jag haft lite utav en mentalitet där jag vill visa att jag kan fastän jag är tjej, säger Emma Lind.

Som barn drömde Emma Lind om att gå i sin pappas fotspår och bli byggnadssnickare, men avråddes med hänvisning till manskulturen inom yrket.

– Branschen för byggnadssnickare ansågs inte var anpassad för kvinnor. Min pappa sa faktiskt åt mig att bli möbelsnickare istället. Det var väl främst på grund av jargongen och att det ansågs vara slitigt för tjejer, säger Emma Lind.

I dag arbetar hon som möbelsnickare i en verkstad i Tyresö. Vi träffas i kontorsrummet där de olika möbelmodellerna ritas. Det här är hennes andra arbetsplats som möbelsnickare, efter tolv år i branschen.

– Jag har inte stött på några problem som kvinna i yrket. Man har kunnat prata och får höras utan att det blir tjafs eller att man blir förlöjligad, säger hon.

Emma Lind är ensam kvinna i verkstaden för möbelsnickare.
Foto: Roger Turesson

Möbelsnickare tillhör en av de 29 yrkeskategorier som DN skrivit om, där kvinnor i dag tjänar mer än män i genomsnitt. Ibland beror utfallet i statistiken på att det finns få kvinnor i yrket, deras snittlön jämförs då med männens lön som kan ha en större variation. Efter tolv år i yrket känner Emma Lind endast till en handfull kvinnliga möbelsnickare.

– När man ska lämna varor till kunder kan man få lite förvånande blickar som säger: jaha är det en tjej som kommer, säger hon.

Som ensam kvinna på arbetsplatsen märker hon endast av någon form av särbehandling när kollegorna vill bära saker åt henne. Ett uttalande som får hennes manliga kollega som sitter på kontoret att flika in.

– Vi var ju tvungna att säga åt henne att sluta bära när hon var gravid, säger han.

– Sedan jag började har jag haft lite utav en mentalitet där jag vill visa att jag kan, fastän jag är tjej, förklarar Emma Lind.

Kvinnliga möbelsnickare tjänar även mer än män när skillnaden i ålder, utbildningsnivå, arbetstid och sektor tas hänsyn till. Marginalerna i yrkeskategorierna där kvinnor tjänar mer än män är betydligt mindre än när det motsatta gäller. Kvinnliga möbelsnickares genomsnittliga lön är två procent högre än männens.

Hon monterar en garderob som är platsbeställd åt en våning i Stockolm.
Foto: Roger Turesson

– Jag blev lite förvånad över att kvinnor tjänar mer än män. Jag har nog inte hört om en kvinnlig snickare som tjänar mer än en man, säger Emma Lind.

Ute i verkstaden på Tyresö borrar Emma Lind ner skruvar i en melaminskiva, en slags spånskiva täckt med en dekorativ fasad. Den ska bli en del av en garderob som är platsbeställd åt en våning i Stockholm. I arbetet hanterar Emma Lind både spånskivor och massivt trä, det senare kräver större hantverksskicklighet. Hon har en gedigen utbildning i ryggen efter att ha läst olika typer av snickeri på gymnasiet, högskola och universitet.

– Jag läste dels vidare för att jag inte hittade några jobb som jag var kvalificerad för där jag bodde, säger Emma Lind.

I flera av de yrken där kvinnor tjänar mer än män, har kvinnorna generellt en högre utbildning. Emma Linds långa utbildning är inte normen bland möbelsnickare, de flesta har läst på gymnasiet eller Komvux. Hon är också en av fyra anställda på företaget som har det prestigefyllda Gesällbrev.

– Det är som ett yttersta bevis på att du kan tillverka möbler. För att få det måste man bygga en möbel för hand, till skillnad från här där mycket görs med maskiner. Brevet visar vilken yrkesskicklighet man har, säger Emma Lind.

De eftergymnasiala utbildningarna som hon gått på har lagts ner. Det är en trend som drabbar flera snickeriutbildningar och beror på att söktrycket har varit för lågt, trots att det är brist på folk i yrket.

Tror du att andelen kvinnor inom yrket kommer öka?

– Det verkar som det, jag tycker man möter fler tjejer nu. Vi har haft en del praktikanter genom åren som är tjejer. Men det är oftast killar som kommer på praktik eller för att fråga om jobb, säger hon.

Hur en ökad andel kvinnor kommer påverka löneskillnaderna i yrket återstår att se.

Läs mer:

Lista: Här är yrkena där kvinnor tjänar mer än män