Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mobilen spårar dig – överallt

Du registreras via mobilen dygnet runt, även när du sover. Uppgifterna lagras i ett halvår.

DN:s reporter har fått unik tillgång till den centrala databasen för sitt eget abonnemang. För första gången kan DN visa omfattningen av övervakningen.

Geografisk plats har registrerats över 10.000 gånger under sex månader, i snitt var 25:e minut dygnet runt. Loggningen sker konstant, även när mobilen inte används.

Här registrerades
DN:s reporter

Klicka på rutorna för att se tre händelser i Kristoffers liv.
1 2 3

Grafik: Andreas Lundegård, Stefan Rothmaier


DN:s reporter Kristoffer Örstadius loggades via sin mobil över 10 000 gånger mellan 17 februari och 17 augusti. De gula markeringarna är basstationer som, en eller flera gånger, registrerade hans position.

Dagislämning. Hemligt affärs­möte. Var man tillbringar natten.

Genom uppgifter om var en person har befunnit sig går det att noggrant kartlägga hur han eller hon lever sitt liv.

Mobiltelefonerna i våra fickor är inte bara praktiska. De fungerar också som en övervakningsmekanism. Svenska mobiloperatörer registrerar uppgifter om var kunderna vistas, information som lagras i  stora databaser.

Sedan 2012 är företagen tvungna att spara sådana data i sex månader. De ska lämnas ut till brottsbekämpande myndigheter vid utredning av grövre brott. Lagen har fått kritik för att vara integritetskränkande, samtidigt som polisen framhåller den som ett viktigt redskap.

För första gången kan DN nu visa hur den sparade informationen ser ut. Tele2 har fattat ett unikt beslut och lämnat ut all sparad information från en reporters mobilabonnemang, på begäran av Dagens Nyheter och reportern själv.

Publiceringen sker efter att vi har gallrat bort de flesta tidsangivelser och ett antal känsliga positioner.

Det rör sig om stora informationsmängder. Under en sexmånadersperiod gjordes 10.174 loggningar av var reportern hade befunnit sig.

Loggning har skett i snitt var 25:e minut, dygnet runt. Bland uppgifterna som sparas finns den uppkopplade mobilmastens koordinater. I storstadsmiljö är det mycket tätt mellan masterna vilket gör det möjligt att på gatu- eller kvartersnivå avgöra en persons positioner.

Läs mer: Ewa Stenberg: Pendeln har svängt mot mer avlyssning

Registreringen sker i samband med att reportern ringt eller sms:at, men det slutar inte där. Den sker även när mobilen har legat orörd, till exempel nattetid. Förklaringen ligger i hur moderna mobiltelefoner fungerar. Appar och internettjänster kopplar ofta upp sig i bakgrunden, trots att mobilen inte har rörts. Även sådan datatrafik noteras i data­basen.

Därför kartläggs också resor med bil eller tåg längs hela färdrutten. Koordinaterna som Tele2 har sparade ligger förtätade runt till exempel E4 söderut och längs stora järnvägssträckningar. Tillsammans med tidsangivelser ger det en detaljerad bild av var och när reportern har rest.

– Informationen är otroligt integritetskänslig. Du kan kartlägga en persons rörelser på en ganska detaljerad nivå. Genom att komplettera uppgifterna med en analys av antennriktning går det att få en ganska god uppskattning om var man har befunnit sig, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2.

Loggfilen målar en nära nog komplett bild av hur reportern har rört sig. Flest loggningar har skett från masten som ligger 200 meter från bostaden i södra Stockholm. Dagtid går den mesta trafiken från mobilmasten som heter ”DN, GJÖRWELLSGATAN”, en hänvisning till Dagens Nyheters adress i Stockholm.

Men genom en analys av filen går det att utläsa betydligt fler detaljer. Det framgår till exempel att reportern har befunnit sig i 49 kommuner under perioden och varit på Skansen två gånger. En torsdagskväll i februari registrerades han i krogtäta kvarter på Södermalm. Varje sådan rörelse har gett avtryck i loggfilerna.

Läs mer: Kristoffer Örstadius: Vad gjorde jag i Fruängen?

Motsvarande loggning görs av alla mobiloperatörer och för samtliga tolv miljoner mobilabonnemang i Sverige.

Patrik Fältström är en av Sveriges främsta internetexperter och har suttit i regeringens it-råd. Han har fått se hur DN:s loggfil ser ut. Han tror att många inte känner till att positioner lagras även när mobiler inte används aktivt.

– Det är det här som är det farliga med datalagringsdirektivet, och anledningen till att det måste vara korrekt utformat. Vi är flera som har försökt säga detta i åratal, säger han.

Under året har det framkommit att loggade trafikuppgifter inte bara används för utredningar av grova brott. Exempelvis begär Skatteverket allt oftare ut sådana uppgifter.

– Det, i kombination med vad som framkommer här, visar för gemene man hur illa det egentligen är.

Patrik Fältström betonar att operatörer har ett tungt ansvar att hålla uppgifterna hemliga.

– Sekretessen kring detta är ingenting man skojar med. Tänk om någon tar ut information om statsministern eller om personer med skyddade identiteter. Det här är ingen lek, säger han.

Som Dagens Nyheter har rapporterat tidigare i år finns det fall där tele­bolagens anställda har läckt uppgifter om kundernas telefonivanor. I  ett av fallen hade Tele2 kommit på en i personalen med att ha förföljt en abonnent genom att spåra dennes geografiska position.

Lagen som kräver loggningen har varit omstridd. Den bygger på EU:s datalagringsdirektiv som drevs igenom för nästan tio år sedan, delvis pådrivet av terrorattackerna i Madrid 2004. Förra året slog EU-domstolen fast att direktivet strider mot de mänskliga rättigheterna och ogiltigförklarade det. Då var de svenska lagarna dock redan införda.

DN granskar:Våra övervakade liv

• Första delen: Mobilen övervakar dig

Varje rörelse med mobilen loggas hos operatören. DN kan med unik tillgång till trafikdata visa exakt hur svenskarna kartläggs.

• Andra delen: Bolagen vet hur du surfar

En handfull företag kartlägger surfmönster på tiotusentals svenska webbplatser. Många av dem skickar känsliga data till servrar utomlands.

• Tredje delen: Information om dig är en handelsvara

Handeln med personlig information har blivit en miljardindustri. De största aktörerna har uppgifter om hundratals miljoner människor i sina register.

Så gjorde vi granskningen

Dagens Nyheter har begärt att få tillgång till de trafikdata som har lagrats från reportern Kristoffer Örstadius mobiltelefon. Vi vände oss till Tele2 som lämnade ut uppgifterna på en cd-skiva. Företagets chefsjurist Stefan Backman säger att de inte har någon skyldighet att lämna ut uppgifterna, men att Tele2 efter noggranna överväganden har gjort ett unikt undantag.

I den grafik som publiceras nedan har ett fåtal koordinater tagits bort med hänvisning till källskydd.

Loggfilerna består av Excel-filer, men om de skulle skrivas ut på papper hade de motsvarat drygt 2.000 A4-sidor.

Så fungerar datalagring

• Lagen kräver att mobiloperatörerna lagrar så kallad trafikdata i sex månader. Den innefattar uppgifter om vem som kommunicerade med vem, när det skedde, var de som kommunicerade befann sig och vilken typ av kommunikation som användes. Själva innehållet i ett sms, mejl eller telefonsamtal sparas inte.

•Enligt lagen får trafikuppgifterna endast begäras ut av brottsbekämpande myndigheter, till exempel polisen.

Källa: Post- och telestyrelsen

Kan jag få ut min atrafikdata?

• Rättsläget är oklart. Tele2 anser sig inte ha skyldighet att lämna ut trafikdata utan gjorde ett undantag för DN:s granskning.

• Det är dock inte förbjudet för en operatör att lämna ut uppgifterna till den person som har abonnemanget.

• För frågor om uppgifterna som sparas om dig, vänd dig till din mobiloperatör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.