Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mobiljättar anklagas för att försvåra för kunderna

Amerikanska bolag anklagas för att försvåra för kunderna.
Amerikanska bolag anklagas för att försvåra för kunderna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två av USA:s största mobiloperatörer anklagas nu för att ha samarbetat för att försöka göra det svårt för sina kunder att byta operatör. USA:s justitiedepartement menar att de båda försökt sätta konkurrensen och valfriheten ur spel.

Det är de två telejättarna AT&T och Verizon som nu är föremål för myndigheternas utredning, skriver New York Times. De båda kontrollerar i dag omkring 70 procent av de amerikanska mobilabonnemangen.

Enligt tidningen, som talat med en rad personer med insyn i frågan, rör det sig om en ny standard för sim-kort, så kallade e-sim. Medan dagens sim-kort är fysiska och måste bytas ut när en användare vill byta operatör kommer de nya esim-korten att kunna bytas digitalt då de är lagrade på en central dator.

Det är dessa byten som justitiedepartementet misstänker att AT&T och Verizon försöker försvåra för att på så vis tvinga kunderna att stanna hos den operatör de först valt.

Enligt tidningen öppnades utredningen för fem månader sedan efter det att bland andra Apple klagat hos justitiedepartementet.

Verizon säger i ett uttalande till New York Times att det rör sig om ”en storm i vattenglas” och att man samarbetar med justitiedepartementets utredare och att det handlar om ”olika åsikter” när det gäller den nya esim-standarden.

Också AT&T bekräftar att man har bidragit med information till utredningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.