Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mode och modeller ska sälja mobil

Nu har bratpacket runt Stureplan fått sin egen telefon. När Nokia i går visade upp sin senaste telefon - eller vad vi nu ska kalla den nya modellen 7610 för - vägde tekniken lätt.

Modeller i nattklubbsmode från förr, mannekängade på podiet och tog bilder med den nya multimediaprylen.

Spel, musik och multimedia står uppenbart i fokus när företagen presenterar sina senaste modeller.

Nokia slog hårt på att 7610 har en kamera med en miljon bildpunkter - men bara några timmar tidigare presenterade Siemens sin nya S 65, som har 1,3 miljoner bildpunkter i sin kamera. Även Sony Ericsson har visat en megapixelkameratelefon. Ja just det. Hitta på ett bättre ord, någon.

Så Nokia är inte först - men finländarna verkar driva det hela mest konsekvent. Den nya kameran blir dyr, är inte för vem som helst - helt i linje med den inriktning på specifika målgrupper man länge haft.

Siemens försökte något liknande på sin presskonferens på Cebit - fast man kom bara till några parkasklädda personer som lekte klimattestare i fuskmiljöer i själva utställningshallen. Annars hade Siemenschefen Rudi Lamprecht helt accepterat tanken att apparaterna inte längre är det viktigaste.

- Visserligen är vi alla ingenjörer, men vi måste tänka på vad kunderna ska använda apparaterna till.

Siemens försöker nu binda ihop det fasta telefonnätet med tjänster som mms så att man kan skicka bilder till en trådlös telefon i det fasta nätet. Nokia och Siemens vill också binda ihop tv:n med mobiltelefonerna. Titta på bilderna hemma i vardagsrummet, med hjälp av små apparater. Bilder och mera bilder är vad telefontillverkarna hoppas att vi ska vilja ta - och sända - så att operatörerna också tjänar en bra slant på den ökade trafiken.

En miljon bildpunkter låter mycket när de telefoner som finns i handeln i dag som mest har 300.000 bildpunkter. Och visst blir kvaliteten på bilderna bättre - det går att kopiera dem på fotopapper i 10 x 15-format med hyfsat resultat, även om det fortfarande är ett rejält kliv upp till en kvaliteten hos en "riktig" digitalkamera.

Nokiacheferna på Cebitpodiet menade dock att man nu nått så långt att kunderna kan överväga att lämna sina vanliga kameror hemma. Fast då får de inte gå på mörka nattklubbar och fotografera sina kompisar. Nokias 7610 har nämligen ingen blixt.

Bild

Nokias nya telefon 7610.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.