Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Modehus vill sko sig på sneakerstrend

Gucci är ett av varuhusen som har gjort en satsning på sneakers. Bild: Bildarkivet
Gucci är ett av varuhusen som har gjort en satsning på sneakers. Bild: Bildarkivet Foto: ALESSANDRO GAROFALO

Vad sägs om ett par sneakers för motsvarande 90 000 kronor?

Möjligheten finns när klassiska modehus som Gucci och Prada går in på en växande och lukrativ marknad för gymnastikskor.

När tennisstjärnan Serena Williams närvarade vid prins Harry och Meghans bröllop förra helgen var det en detalj i klädseln som efteråt väckte stor uppmärksamhet. Efter bröllopet avslöjade Williams att hon mellan morgonens bröllopsceremoni och eftermiddagens mottagning valt att byta ut de högklackade skorna mot ett par gymnastikskor.

Just marknaden för lyxiga gymnastikskor har vuxit sig allt starkare. Försäljningen globalt sett steg med tio procent under förra året till totalt 3,5 miljarder euro, utvecklingen är därmed starkare än till exempel för handväskor som kan notera en ökning med sju procent, enligt konsultfirman Bain & Co.

Utvecklingen har heller inte gått obemärkt förbi för klassiska lyxmodehus som Gucci, Prada och Balenciaga där man ser möjligheten att ta marknadsandelar från mera klassiska märken som Adidas och Nike.

– Vi investerar tungt inom den här kategorin för att nå en väldigt speciell grupp människor, säger Salvatore Ferragamos designer Paul Andrew.

Man är nämligen inte inriktad mot konsumenter som vill ha ett par skor för att jogga ett par kilometer. Priset på premium-modeller börjar kring drygt 3 500 kronor och ett par kristallprydda lädersneakers från Christian Louboutin kan kosta motsvarande 27 000 kronor.

Vissa modeller som finns i ett begränsat antal kan kosta upp till 10 000 dollar, motsvarande 90 000 kronor.

De traditionella skobolagen är dock inte oroliga utan ser i stället möjligheterna:

– Om lyxmärken väljer att sikta in sig på sportskor är det bara positivt. Om det är en trend som får marknaden för gymnastikskor att växa så kan vi bara vara glada, säger Pumas vd Björn Gulden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.