Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Modiri vann golfrunda med Åkesson

Foto: Carl-Henrik Trapp

Artisten Navid Modiri, 30, ropade på söndagen hem en golfrunda med Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson. Det vinnande budet på 47.600 kronor går till Musikhjälpen.

– Det ska oneklingen bli en intressant runda, säger Navid Modiri till DN.

Årets tema för Musikhjälpen är mödravård. På nätauktionssajten Tradera kunde den som ville "stöda kampen för att alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet" lägga ett bud. Den som lade det högsta budet skulle förutom att bidra till välgörande ändamål vinna en golfrunda i Sölvesborg med Jimmie Åkesson.

På lördagskvällen gjorde en av Navid Modiris vänner honom uppmärksam på auktionen och föreslog att han skulle delta i budgivningen.

– Jag tyckte det lät som en bra idé och lade 8.000 kronor.

Pengarna räckte inte för att vinna budgivningen. Navid Modiri startade då en insamling. Han skrev att han ville ge "Jimmie en golfrunda med en svensk kille med mörkt skägg som älskar att ställa frågor, från hjärtat och ibland jobbiga".

Klockan 11 på söndagen avslutades auktionen. Navid Modiri hade med hjälp av insamlade pengar lagt det högsta budet.

Vad ska du ta upp med Jimmie Åkesson?

– Det är viktigt att gå in med öppenhet. Jag är på riktigt nyfiken på honom och hoppas att han är nyfiken på mig. Att gå in med en viss agenda skulle bara bli fel – jag hoppas på ett fruktsamt samtal.

Navid Modiri säger att han fått in över 50.000 kronor och att pengar fortsätter att komma in.

– Jag ska kontakta varje individ som skänkt pengar efter att auktionen avslutats och fråga om de vill ha tillbaka pengarna eller om vi kan skänka dem till Musikhjälpen. Pengarna som användes i auktionen går oavkortat till Musikhjälpen.

Har du grönt kort?

– Nej, men jag hoppas att det går bra ändå.

Musikhjälpen arrangeras för sjätte året i rad. Programmet sänds i år från Gutstaf Adolfs torg i Göteborg.

Fakta: Navid Modiri

Navid Modiri är en iransk-svensk programledare och musiker uppvuxen i Göteborg. Han har varit en av SVT:s Filmkrönikans programledare och reporter och krönikör i programmet ”Frank” i Sveriges radio. Navid Modiri har spelat in flera skivor, dels med sitt band, dels som soloartist.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.