Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mojligt-med-snabbt-stod-for-foretag-om-coronakrisen-forvarras/

Ekonomi

Möjligt med snabbt stöd för företag – om coronakrisen förvärras

Volvo cars i Torslanda i Göteborg.
Volvo cars i Torslanda i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

Om utbrottet av det nya coronaviruset slår mot svensk industriproduktion kan riksdagen fatta ett snabbt beslut och klubba igenom en lag om korttidsarbete.

Det menar Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

En lag om korttidsarbete är efterlängtad av både näringslivet och facken. Det möjliggör att anställda, vid en allvarlig men tillfällig kris, kan gå ned i arbetstid och endast förlora en mindre del av lönen, samtidigt som de får vidareutbildning. På så vis kan företag behålla kompetenta medarbetare tills krisen är över.

Dan Lucas: Sju frågor om hur coronaviruset påverkar ekonomin 

Men trots att ett förslag har legat på regeringens bord i över ett år och att korttidsarbete är en av punkterna i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, har mycket lite skett sedan dess.

DN får delvis undvikande svar på varför förslaget har legat vilande. Men klart är att det måste skapas ett utrymme i budgeten för förslaget – staten ska ju bidra med kostnaderna. Och i budgetförhandlingarna har andra frågor prioriterats högre. 

Enligt Emil Källström fördes det aldrig fram något sådant förslag inför höstens budgetförhandlingar.

– Senaste gången man hade kunnat ta det här skarpt hade varit förra budgetförhandlingarna i höstas. Men då fördes inte det här fram.

Det lades inte fram av regeringen?

– Nej, precis.

Emil Källström, Centerns ekonomisk-politisk talesperson.
Emil Källström, Centerns ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Däremot kommer förslaget att vara en del av förhandlingarna inför vårdbudgeten bekräftar Källström.

Från olika håll höjs nu röstar för att förslaget måste leda till verklighet snart. Coronavirusets utbrott har redan påverkat leveranser av komponenter och varor från Kina, vilket slår mot svensk industri.

Fredrik Sidahl, vd för FKG, som är branschorganisation för underleverantör till fordonsindustrin, kommer att framföra detta krav när han och andra branschorganisationer träffar näringsminister Ibrahim Baylan och utrikeshandelsminister Anna Hallberg på fredag. Det finns en oro för att annars kan krisen komma att leda till varsel, enligt Sidahl.

Och Källström säger att det kan gå snabbt – om så behövs.

– Det är precis det skeendet som både regeringen och vi följer mycket noga. Och det är klart att det finns en beredskap att agera väldigt snabbt om det skulle behövas.

Menar du att skynda igenom förslaget i riksdagen?

– Jag bara konstaterar att rent faktiskt finns en möjlighet om omständigheterna skulle kräva det, svarar Källström.

Samtidigt säger han att det än så länge inte är ett sådant läge.

– Det finns ett färdigt förslag, det är föremål för pågående samtal kring budgetfrågorna och skulle omständigheterna kräva det så finns det extraordinära vägar att gå om man behöver agera ytterligt snabbt.

– Jag ser inte det behövs här och nu, men den möjligheten finns, tillägger Källström.

I fjol sade Ibrahim Baylan till nyhetsbyrån TT att det var ”angeläget” att få ett system med korttidsarbete på plats – ett uttalande han står fast vid. 

Ärendet ligger på finansdepartementet där finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström påpekar att förslaget inte är tidsbestämt i januariavtalet, utan endast att det ska genomföras under mandatperioden..

– Vi socialdemokrater är måna om förslaget, vi vill ha det och det förs samtal med samarbetspartierna, säger han.