Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Momssänkning märks inte på notan

Att krogmomsen halverades vid årsskiftet märks knappt på notan. I januari sjönk restaurangpriserna med 1,4 procent, visar siffror från SCB. Det är en bråkdel av vad momssänkningen skulle innebära för priset om den fullt ut fördes över till konsumenterna.

– Vi kan inte tvinga restaurangerna att sänka priserna. Utgångspunkten för reformen är att prisgenomslaget kommer att synas på lång sikt, säger branschekonom Björn Arnek på Sveriges Hotell och Restaurangföretagare till Dagens Industri.

Om momssänkningen skulle komma kunderna till godo fullt ut skulle det innebära en prissänkning på drygt tio procent. Samtidigt har inte råvarukostnaderna ökat särskilt - livsmedelspriserna har stigit med 0,35 procent och priserna på alkoholfria drycker sjönk med 0,5 procent, skriver DI.

Fem miljarder kronor är avsatta för reformen och ännu så länge anser näringsministerna Annie Lööf att det är för tidigt att mäta prissänkningar och nyanställningar.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.