Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Moody's varnar för svensk bubbla

Foto: Hasse Holmberg / TT

Tre länder, Sverige, Schweiz och Danmark, kör med negativa styrräntor – något som riskerar driva upp priserna på olika tillgångar som bostäder.

Bland dessa tre länder är risken för spekulationsbubblor störst i Sverige, enligt en rapport från kreditvärderingsföretaget Moody's.

Moody's konstaterar att medan Danmarks och Schweiz centralbanker har uppfyllt sina mål med den negativa räntan, nämligen att försvaga valutan, så brottas den svenska Riksbanken fortfarande med att få upp inflationen samtidigt som ekonomin går starkare än vanligt.

Som en effekt har huspriserna stigit kraftigt och utlåningen likaså.

”Ur Moody's synvinkel kommer de trenderna att fortsätta om räntorna förblir låga, något som ökar risken för en husprisbubbla, med potentiell motsatt effekt på den finansiella stabiliteten om och när huspriserna vänder ned”, skriver kreditvärderingsföretaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.