Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 19:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/115-ar-gammal-vabis-ska-visa-varlden-att-den-klarar-87-kilometer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

115 år gammal Vabis ska visa världen att den klarar 87 kilometer

Bilen har renoverats av Aros motorveteraner.
Bilen har renoverats av Aros motorveteraner. Foto: Aros Motorveteraner

På söndag gäller det. Ska Vabis från 1903 klara att rulla 87 kilometer från Hyde park i London till Madeira drive i Brighton? Det handlar så klart om veteranbilsloppet London-Brighton Run.

Vabis 1903 föddes/konstruerades på Surahammars bruk i Västmanland. Även om bilen sedan byggdes klar hos Vagnfabriks-Aktiebolaget i Södertelge. Karossen är fransk. Vabis var ett dotterbolag till Surahammars bruk.

Denna var den tredje Vabisbilen. Detta är samma Vabis som sedan, 1911, fusionerades med Maskinfabriksaktiebolaget Scania från Malmö. Det nya namnet blev Scania-Vabis. Resten är historia.

Bilen måste ha rönt stor uppskattning hos bruksledningen eftersom den fick tjänstgöra tio år hos Surahammars bruk. Numer ägs den av Surahammars kommun som för några år sedan uppdrog åt Aros motorveteraner att renovera den.

Det stilla livet på museum är ofta hårt för fordon som behöver vara i rörelse för att riktigt trivas.

Vabis U9 rullade i tio år som firmabil vid Surahammars bruk.
Vabis U9 rullade i tio år som firmabil vid Surahammars bruk.

Minnesgoda läsare av DN Motor minns att redaktionen hösten 2011 fick förmånen att framföra den av Aros motorveteraner renoverade ellastbilen Elis tillverkad 1941 av Asea.

Motorhistoriska riksförbundet vet att berätta att Vabis 1903 efter renoveringen körts under olika evenemang i runtom i Sverige i år och under fjolåret. Men nu handlar det om närmare nio mil. Det blir ett riktigt kraft- och uthållighetsprov.

Förberedelserna inför starten på söndag i långloppet är omfattande. 

Vabis 1903 ska köras av Bo Söderberg från Aros motorveteraner. Till sin hjälp har han ett lag av motorveteraner från Aros som följt med till England.

Den svenska staten är också involverad i form av sin ambassad i London som ska upplåta parkeringsplats åt Vabis 1903 natten mot söndagen.

Av de 450 startande veteranbilarna har Vabis 1903 och 99 andra bilar valts ut för att under lördagen ställas ut på Regent Street i London under lördagen.

 

Fakta Vabis 1903

Motor: två cylindrar, 10 hästkrafter.

Längd/bredd: 345, 177 centimeter.

Tjänstevikt: 1.180 kilo.

Maximal lastvikt: 250 kilo.

Max antal passagerare: 3.

Bensintank: 20 liter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.