Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/ar-du-en-tutare-eller-blinkare/

Motor

Erik Wedberg: Är du en tutare eller blinkare?

Två blinkningar är mindre än en tutning i trafiken. Det vet väl alla? Nej, trafikens språk är långt ifrån så enkelt och självklart.

Min passagerare håller på att skämmas ögonen ur sig, vill helst försvinna ner i bilstolen för att undvika omvärldens dömande blickar. Jag har precis helljusblinkat kort (och i min mening vänligt) två gånger på bilen framför för att uppmärksamma den om att ­trafikljuset har slagit om från rött till grönt. ”­Herregud så oförskämt! Du kan väl tuta lite vänligt i stället för att hålla på och blinka så där”, säger min passagerare och plötsligt är det som om vi inte bara pratar olika språk, vi kommer från olika delar av världen.

Ännu värre blir det några ­minuter senare när jag försöker vara vänlig och släppa in en bil framför mig i kön. ”Men varför blinkar du nu då?!”, nästan skriker min passagerare när jag med ett kort och, återigen vänligt, helljusblink vill visa för den andra bilen att den får köra ut framför mig. Nu kommer min passagerare och jag från olika planeter.

Jag försöker argumentera för att en ljudlös helljusblinkning är så mycket vänligare än en högljudd tutning. Uppmärksammande snarare än uppfordrande. Jag tar till och med till fakta som att det i Indien, där några av världens mest högljutt tutande trafikmiljöer finns, är förbjudet att använda tutan efter mörkrets inbrott. Det debatteras till och med om att man ska förbjuda bilar att tuta alla tider på dygnet för att minska ljudför­oreningen. Det senare kan vara en så kallad killgissning, men det låter bra och passar min argumentation.

Passageraren låter sig inte övertalas, han tycker precis tvärtom. Att blinka på en annan trafikant sticker i ögonen, ilsket och kanske till och med farligt eftersom man kan blända någon. Tuta i stället, det stör ingen. Till slut enas vi på vuxet vis om att man ska visa hänsyn och ha förståelse i trafiken.

Hur gör du?

Läs mer: Skärpning, nu är det laddat allvar