Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/bilgrejerna-aldre-minns-men-som-unga-inte-fattar/

Motor

Bilgrejerna äldre minns – men som unga inte fattar

A på registreringsskylten visade att bilen hörde hemma i Stockholms stad.
A på registreringsskylten visade att bilen hörde hemma i Stockholms stad. Foto: Pressens Bild

Cigarettrök, trasslande kassettband och k-sprit. Billivet var knappast bättre förr. Minns du det här vet du att det närmar sig pensionering.

Rätta artikel

1. Länsbokstav

På registreringsskyltarna förr satt en länsbokstav som berättade var bilen var registrerad. Hemma i Karlskoga hade vi T för Örebro län och vi såg direkt när det kom en stockholmare med bokstäverna A eller AB. När skyltarna med tre siffror och tre bokstäver kom var det en så stor grej att vi samlades vid vägkanten för att skriva upp alla olika kombinationer.

2. Cigarettändare

På vissa bilar syns fortfarande en rykande cigarett på locket till 12-voltsuttaget. Men det måste vara förvirrande för många. Vad är det för symbol för laddplatsen till mobilen? Vissa kallade det här länge för cigarettuttaget.

3. Askkopp

Mina föräldrar rökte i bilen, det gjorde mer eller mindre alla fram till 1980. Och då behövdes det askkoppar lite varstans i bilen. Å andra sidan hade ingen en tanke på att dricka kaffe eller läsk i bilen. Askkoppar har bytts till mugghållare.

Trassel kunde det bli med kassettband i bilen.
Trassel kunde det bli med kassettband i bilen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

4. Kassettband

Minns ni härvan av kassettband i handsfacket och mittkonsolen i gamla bilar? Hur banden trasslade sig och gick sönder? Det blev inte mycket bättre med cd-skivorna. Tack Spotify och Bluetooth. Men en sak klarar inte de digitala tjänsterna – fodralen till kassettbanden gick bra att använda som isskrapa.

5. Choke

Du vet när du ska starta en gammal gräsklippare – då finns en spak som du behöver dra till ett visst läge och sedan justera tillbaka. Det kallas choke och fanns förr även på bilar för att ge bilen en "fetare" luft/bränsleblandning vid start.

6. Handbroms

Volvo monterade sin handbroms vid förarens dörrsida eftersom de tänkt att förse bilen med en hel soffa. I dag är det stora handbromshandtaget ersatt av en liten knapp – eller på vissa bilar en pedal. Lite synd – för det är svårare att göra handbromssvängar i dag...

Fönstervev från förr.
Fönstervev från förr. Foto: Lasse Swärd

7. Fönstervev

Mina barn frågade en gång vad det för ett slags handtag på dörren. Det dröjde en stund innan jag fattade att det var fönsterveven de menade. De är förstås vana vid en knapp.

8. K-sprit

I dag brottas vi med vinterdäcken så här års. Förr var det ännu värre med vintern. Då behövdes det kollas kylarvätska och köpas k-sprit för att blanda i bensinen för att slippa isproppar. Vinterbensin är en väldigt bra idé.

9. Glödvärmare

Äldre dieselmotorer behövde glödvärmas för att starta och det gjordes på min pappas bil med tändningsnyckeln som "hölls kvar" i ett läge tills motorn signalerade att den var tillräckligt varm.

Inget GPS-system här inte.
Inget GPS-system här inte. Foto: Janerik Henriksson/TT

10. Bilkarta

Det var trångt i handsfacket förr. Och i facket vid passagerarsätet fram. Där låg det bilkartor; Sverigekartor och stadskartor över Stockholm, Göteborg och Malmö. Och kartorna breddes ut i bilen och skapade kaos och felkörningar. Tänk vad det betytt mycket att amerikanska militären släppte GPS-systemet fritt.

11. Vintertermostat

I dag klagar många över att de måste byta till vinterdäck. Det var krångligare förr då bilens termostat behövde bytas för att bilen skulle hålla rätt temperatur. Vintertermostat och sommartermostat – rattmuff av, rattmuff på. Vissa använde också en gardin eller ett jalusi framför kylaren för att den inte skulle frysa på vintern.

12. Låsspray

I dag har bilarna inget nyckelhål i dörrarna som förr. Och en effekt av nyckelhålet var att det frös på vintern. Låsspray eller en plastpåse med varmvatten kunde tina bort isen så att det gick att komma in i bilen.

13. Kilometermätare

Dieselbilar har alltid varit föremål för olika slags straffbeskattning. I dag tas det ut vid pumpen men under en period fanns speciella kilometermätare i bilarna som stämplades med en form av kort för att redovisa hur långt bilen hade körts. Och självklart fanns det olika sätt att mixtra med den redovisningen.

14. Bensinkrig

Billigast i stan och billigast i Sverige. Förr hade alla koll på exakt hur mycket bensin och diesel kostade på varje mack och det var vanligt med tuffa bensinkrig mellan mackarna. Att de stora kedjorna tagit över alla mackar har gjort livet lite tråkigare.

15. Sedelautomat

Så sent som på 1980-talet gick det faktiskt inte att tanka i kortautomater. Då var det sedlar som gällde. Jag har själv räknat tiokronorssedlar när min mamma jobbade på mack och tömde sedelautomaten före stängning.