Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/bmw-chefen-om-vad-bmw-hamnar-i-en-sjalvkorande-framtid-det-ar-en-tuff-fraga/

Motor

BMW-chefen om vad BMW hamnar i en självkörande framtid: ”Det är en tuff fråga”

Tony Douglas är marknadsdirektör för BMW:s mobilitetstjänster. Foto: Jonas Fröberg

Bilindustrin genomgår en gigantisk förändring. Ingen tycks veta hur vi kunder beter oss i framtiden och hur och vilka som tjänar pengarna. DN tar BMW:s marknadsdirektör för nya mobilitetsjänster Tony Douglas på pulsen. Och han har få raka svar.  

Tony Douglas tar en slurk cappuccino i en snurrfåtölj i BMW:s monter på Frankfurtsalongen. Bakom honom surrar mässbesökarna. 

Städerna växer, liksom köerna och antalet bilar och utsläpp. Det är en av vår tids största frågor. Hur löser vi det?  BMW:s och andra biltillverkare har en chans att bli aktörer i nya mobilitetslösningar.  

– Vi måste se sanningen i vitögat när vi ska få våra affärer att växa i storstäder: I dag är affärsmodellen en kund har en bil och en parkeringsplats. Men det är inte skalbart i framtidens storstäder. 

I början av året gick sammanförde Daimler och BMW sina så kallade mobilitetslösningar i 5 samriskbolag med totalt 60 miljoner kunder inom bland annat bildelning och taxitjänster.

Men BMW:s varumärke är av tradition sprängfyllt av värdet: ”rolig att köra”. 

När vi går mot allt mer självkörande bilar – var hamnar hamnar BMW då? 

– Det är en tuff fråga. Självkörande bilar kommer att slå igenom. Exakt hur det slår mot BMW återstår att se. Men bilar är känslor och det kommer att finnas de som vill köra bilar också. 

Bilar står runt 95 procent av tiden och detta kan effektiviseras först när vi får uppkopplade förarlösa fordon.

Tony Douglas fortsätter:

– Det är när vi får uppkopplade robottaxifordon i städer – när bilar blir uppkopplade saker – som spelplanen ändras totalt. 

När bryter det igenom?

– Jag vet inte. Det finns pilotprojekt men jag vet inte. 

Vad hamnar BMW:s varumärke där? 

Han skrattar. 

– Jag vet inte. Allt handlar om att vara snabb och att kunna förändra oss när vi behöver. 

Den amerikanska tankesmedjan Rethinkx säger att man kan minska sålda bilar med 70 procent år 2030 och att de stora vinnarna är stora mobilitetsflottorna som Uber och att nuvarande europeiska biltillverkare är illa ute.  

Vad är din syn på det? 

– Bilar handlar inte om rationella beslut, säger Tony Douglas och återkommer till att bilar är emotionella beslut och att människor också vill känna frihet och köra själva.  

Taxi- och moibilitetsbolaget Ubers vd säger att de ska bli en ”Amazon för mobilitet” och sköta allt med en app - inklusive kommunal trafik. 

Tony Douglas nickar och ler. 

– Vi tittade på Uber 6 år sedan och tyckte att värderingen på bolaget på 400 miljoner dollar (cirka 4 miljarder kronor) var alldeles för hög. Men vi hade fel. 

Uber är i dag börsnoterat och värt runt 480 miljarder kronor – vilket gör förlustbolaget Uber högre värderat än hela BMW-gruppen vars marknadsvärde är på runt 445 miljarder kronor. 

– Vi ser att Uber växer och är inte bara ett taxibolag längre. Många har under åren sagt att det inte kan existera med den affärsmodellen och förlusterna – men det fortsätter att existera och växer. Uber kommer inte att försvinna. Min familj i Nordamerika och i London tar Uber överallt. 

Kommer BMW att direktkonkurrera med Uber – eller bara sälja bilar? 

– Vi måste titta på var värde skapas i de nya värdekedjorna. Det måste finnas en sak – alltså bilen – som man tjänar pengar på. Någon måste tjäna pengar på finansiering och någon ska sälja själva tjänsten. Uber är med och säljer tjänsten. 

Han säger att många missar att affärsmodellen för bilar i dag är uppdelat i tre delar: Dels att tillverka och sälja bilen, dels att sälja finansieringslösningar och dels reparationer. 

Men var hamnar BMW i framtiden?

– Vi måste se var pengarna tjänas i de nya värdekedjorna och var vi kan vara relevanta för kunderna. 

Din slutsats? 

– I dag genererar biltillverkning och försäljning betydligt mer pengar än mobilitetstjänster. 

Om fem år? 

– Jag vet inte. BMW har alltid talat till den mer emotionella sidan. Men det här är väldigt tuffa frågor. Vi jobbar på våra scenarier som vi rustar oss inför. Men det kommer både att handla om att sälja bilar och att ingå i flottor i framtiden.

Läs mer: BMW:s laddhybrid dröjer