Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/diktatorsonens-lyxbilar-saljs-pa-auktion/

Motor

Diktatorsonens lyxbilar såldes för 270 miljoner

Bild 1 av 2 En gul Ferrari LaFerrari från 2015 var en av 25 lyxbilar som såldes på auktion.
Foto: Laurent Gillieron/Keystone/AP
Bild 2 av 2 Koenigsegg One:1
Foto: Laurent Gillieron/Keystone/AP

Sju Ferarri-bilar, tre Lamborghini, fem Bentley och en Maserati fanns med bland de 25 lyxbilar som gick under klubban i Génève på söndagen. Samlingen har tillhört Ekvatorialguineas vicepresident Teodorin Obiang Nguema och beslagtogs av de schweiziska myndigheterna i samband med en utredning om ekonomisk brottslighet.

De 25 bilarna inbringade 270 miljoner kronor. Den verkliga rariteten var en Lamborghini Veneno Roadster från 2014 som klubbades för mer än 80 miljoner kronor, rapporterar Reuters.  

– Det här var en exceptionell försäljning. En privat samling superbilar och har gått väldigt få mil, säger Philip Kantor från auktionsfirman Bonhams till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Reuters ska flera av bilarna ha köpts av en samlare i Dubai.

Bilarna har tillhört Teodorin Obiang Nguema, son till Ekvatorialguineas totalitära ledare och själv landets vicepresident.

Teodorin Obiang Nguema är känd som en playboy som strör pengar omkring sig. Han har utretts för penningtvätt i flera länder. Diktatorsonens 25 lyxbilar beslagtogs av Schweiz som en del i en del i en utredning om ekonomisk brottslighet. Efter en uppgörelse har åtalets lagts ned, men bilarna får han inte tillbaka. Ekvatorialguinea har också kompenserat de schweiziska myndigheterna med knappt 13 miljoner kronor för rättegångskostnaderna.

Lamborghini Veneto Roadster. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

I oktober 2017 dömdes Teodorín Nguema Obiang till villkorlig dom i Frankrike för att ha plundrat statskassan i Ekvatorialguinea för att köpa ett sexvåningshus i centrala Paris, flera bilar och dyrbar konst, skriver The Guardian. I september förra året drog han till sig myndigheternas intresse när han hade med sig 160 miljoner i kontanter och ett antal dyra klockor när han reste in i landet. Förklaringen från Ekvatorialguinea var att pengarna skulle användas till medicinska ingrepp.

Västafrikanska Ekvatorialguinea, med bara 1,6 miljoner invånare, är ett av kontinentens oljerikaste länder. Landet styrs med järnhand av diktatorn Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, som tog makten efter en militärkupp 1979. Oljepengarna har inte kommit landets fattiga befolkning till del. Landet brukar rankas som ett av världens mest korrupta.

Teodorín Nguema Obiang. Foto: Jerome Delay/AP

51-årige Teodorín Nguema Obiang är trolig efterföljare till sin 76-årige far på presidentposten. De senaste åren har maktskiftet börjat förberedas. Teodorín Nguema Obiang har hastigt stigit i de militära graderna och han har sedan förra året lett flera regeringssammanträden.