Dödsolycka med självkörande Uberbil hade kunnat undvikas - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Dödsolyckan med Ubers självkörande bil hade kunnat undvikas

Dödsolyckan i Arizona i USA med en självkörande bil från taxitjänsten Uber hade kunnat undvikas.
Dödsolyckan i Arizona i USA med en självkörande bil från taxitjänsten Uber hade kunnat undvikas. Foto: Gabriel Bouys/TT

Dödsolyckan i Arizona i USA med en självkörande bil från taxitjänsten Uber hade kunnat undvikas om företaget inte hade kopplat ur Volvos säkerhetssystem i bilen, en modifierad Volvo XC90, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg och hänvisar till en olycksrapport.

Den är gjord av försäkringsbolagens organisation IIHS. Uber kritiserask för att ha stängt av Volvos autobromssystem som varnar för annalkande faror, exempelvis om bilen är på väg att köra in i en framförvarande bil eller köra på en fotgängare. 

I detta fall var det en kvinna som med cykel var på väg att korsa gaten intill ett övergångsställe.

Sensorerna i bilen upptäckte kvinnan, men bromsarna slog inte till automatiskt eftersom systemet var avstängt. Kvinnan kördes på och skadades så svårt att hon senare avled av skadorna. Olyckan skedde den 18 mars i Tempe i delstaten Arizona.

Föraren av Uber-bilen satt enligt tidigare uppgifter från polisen, och tittade på tv i mobilen när olyckan skedde.

- Jag tror det är möjligt att dödsolyckan inte inträffat om systemet varit påkopplat. Om utvecklare av teknik för självkörande bilar vill göra våra vägar säkrare, då måste de verkligen se till att ha bästa tänkbara system för att undvika olyckor innan de ger sig ut på vägen, säger forskningschefen David Zuby på IIHS till Bloomberg.

Stefan Elfström, talesperson för Volvo Cars säger i en mejlkommentar följande:

- Den preliminära rapporten bekräftar att testbilen var i självkörande läge vid tiden för olyckan, Volvos supportsystem var urkopplade för att undvika konflikt med Ubers egna system för sensorer och funktionsaktivering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.