Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/en-av-bilvarldens-storsta-gripen-for-omfattande-ekonomiskt-fusk/

Motor

En av bilvärldens största gripen för omfattande ekonomiskt fusk

En bildskärm i Tokyo visar ett inslag med Nissans ordförande Carlos Ghosn.
En bildskärm i Tokyo visar ett inslag med Nissans ordförande Carlos Ghosn. Foto: Toshifumi Kitamura/AFP

Nissans ordförande Carlos Ghosn, en av bilvärldens mäktigaste, har gripits av japansk polis, misstänkt för att ha redovisat för låga inkomster till japanska myndigheter och för att ha använt företagets tillgångar för eget bruk. Nu vill franska regeringen att han lämnar chefsposten för Renault.

Lasse Swärd
Rätta artikel

Ghosn är arkitekten bakom alliansen mellan Renault-Nissan-Mitsubishi, som i fjol tillsammans sålde 10,6 miljoner fordon, mer än vad Volkswagen och Toyota kom upp i.

Avslöjandet slog ned som en bomb på marknaden och tryckvågen sänkte bolagens aktier. I Paris föll Renault med som mest 10 procent. 

Nissans styrelse möts på torsdag och väntas då fatta beslut om att sparka Ghosn från sin post. Motsvarande drag planeras på Mitsubishi.

På tisdagen tog den franska regeringen också avstånd från Ghosn. Nyhetsbyrån Reuters uppger att Renaults styrelse ska träffas under tisdagen för att diskutera hur biltillverkaren ska ledas, skriver TT.

Carlos Ghosn har hittills setts som en av de allra största i bilvärlden, mannen som inte bara räddade Renault utan också Nissan för snart 20 år sedan och som lyckades skapa och hålla samman en mega-allians som sedan några år även innefattar Mitsubishi.

Avslöjandet kom efter att en visselblåsare på Nissan slog larm för några månader sedan. I ett uttalande säger sig Nissan samarbeta full ut med de japanska åklagarna,

Den stora frågan är hur Ghosns fall påverkar alliansen på sikt. Från såväl Japan som Frankrike kommer försäkringar att arbetet fortsätter som vanligt, att samarbetet fungerar väl och ger alla tre stora besparingar genom att de utnyttjar gemensam grundteknik i bilarna.

Läs även: Gripandet påverkade börsen