Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/erik-wedberg-det-ar-insidan-som-raknas-i-vinter/

Motor

Erik Wedberg: Det är insidan som räknas i vinter

Foto: Glenn Lindberg

Här är mitt hetaste tips inför vintersäsongen: Strunta i bilens utsida, den kommer att bli smutsig på nolltid hur du än gör. Lägg hellre energi och tid på att hålla bilens insida ren. Det kommer bilen, och du, att må bättre av.

Alla är inte som jag, och tur är väl kanske det. De flesta normalt funtade människor lägger inte åtskilliga timmar på att hålla sin bil fläckfri, helst så nära nyskick det är möjligt.

Medan jag polerar framskärmar, vaxar backspeglar och smörjer in gummilister hinner andra köra många mil med sina bilar och de mår förmodligen inte sämre för det, varken bilarna eller förarna.

Hur man än resonerar är det svårt att komma fram till att arbetsinsatsen som sådana som jag lägger på sina bilar är mödan värd. Våra bilar må vara hur blänkande de vill nu efter sommaren, men när de tvingas möta snöslasket finns det inga femdubbla vaxlager i världen som kan rädda glansen. Att vi ändå håller på som vi gör förklaras nog bäst av en terapeut, inte av en bilvårdsexpert.

Om jag får passa på att dela ut ett konsumentråd så är det att strunta i utsidan, det är insidan som räknas. Att städa en bils interiör görs betydligt enklare och snabbare än att tvätta utsidan och resultatet är så mycket mer påtagligt och tillfredställande.

Efter att ha genomfört en snabb, subjektiv och högst ovetenskaplig studie, helt enkelt genom att titta in genom rutan på andra människors bilar, kan jag konstatera att fler behöver lägga tid på insidan.

Matrester, smutsiga kläder och leriga golvmattor kan få även den mest ihärdiga nybilsdoft att vika ner sig och att göra en snabb städning av bilen får den att åldras långsammare.

Nu är det jag som går ner till ­garaget och dammsuger golv­mattorna, men jag lovar mig själv att inte tvätta eller polera mer i år. Tror jag.

Läs mer: Ska vi bli som Norge nu?