Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/erik-wedberg-lat-bilen-radda-sommaren/

Motor

Erik Wedberg: Låt bilen rädda sommaren

Nyckeln vrids om i låset. En hårt fjädrad baklucka på en Opel Rekord smäller upp så att man får akta hakan. Svettiga ostsmörgåsar och ljummen saft rotas fram ur packningen. Jag visste det inte då, men det här var den ultimata bilupplevelsen.

Någon utlandssemester var det aldrig tal om. Vi skulle hälsa på släkt i Borås och sedan åka vidare till Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk. Vi skulle se havet. Känna riktig sandstrand under fötterna. Och det var bilen som skulle ta oss dit.

En automatväxlad Opel Rekord 2,2 som jag i dag kan känna en viss tacksamhet över att jag aldrig hann bli gammal nog att köra innan den kördes till skroten. Begreppet körglädje var inte ett försäljningsargument Opel-handlarna kunde svänga sig med under 1980-talet.

Någon husbil eller husvagn hade vi varken råd eller ork med. Opelns vita sedan­kaross var matt i lacken som en övervintrad utemöbel, men dög ändå för en barnfamiljs sommar­semester. Jag hade förberett mig veckor i förväg genom att välja ut de bästa exemplaren av Kalle Anka & Co och de bästa kassettbanden som skulle hålla tristessen i baksätet borta under den till synes evighetslånga första etappen från Stockholm till polkagrismeckat Gränna vid Vätterns östra strand. Hotellet Gyllene Uttern fascinerade lika mycket med sitt namn som med sitt gräsbevuxna tak.

Mellan mig och min bror var baksätet belamrat med kuddar, både för att vi skulle kunna sova och hindras från att slåss. I bagageutrymmet fanns packningen och matsäcken. Vi kunde åka vart som helst men hamnade alltid i Smygehuk. Vi hade friheten att fortsätta till Tyskland, Frankrike eller hela Europa. Den ultimata friheten som bara kan nås med bilen fanns där. Men vi stannade i Torps socken.

När Europa ser ut att förbli fortsatt stängt för turism över sommaren finns all anledning att låta bilen göra det den kan allra bäst – erbjuda den totala friheten.

Läs mer: Krisen bäddar för kinesiska elbilar