Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/eriksgatan-slutade-med-kunglig-traff/

Motor

Eriksgatan slutade med kunglig träff

Foto: Roger Turesson

En dröm som blev sann. 83-åriga Vilhelmina Eriksson fick träffa kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia när paret var på Eriksgata i Dalarna i maj 1983.

På bilden ses förvisso kungaparet susa förbi i en Mercedes S-klass i riktning mot Orsa men senare fick Vilhelmina Eriksson assistans av fotografen till Avesta. Där fick hon tillfälle att överlämna vitsippor och påskliljor som hon plockat utanför sitt hus. Det är buketten hon håller i handen på bilden.

Natten innan hade Vilhelmina drömt att hon träffat kungaparet men när så verkligen skedde var hon så nervös så att hon glömde att niga.

Det är dock inte hela historien. 30 år tidigare hade hennes mor träffat den gamle kungen, Gustaf VI Adolf. Huruvida hon kom ihåg att niga eller vad för bukett som överlämnades förtäljer dock inte artikeln.

Se fler historiska bilbilder 

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt