Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/evenemanget-som-blivit-en-angkorare-i-mariefred/

Motor

Evenemanget som blivit en ångkörare i Mariefred

Erling Carlsson med fru Anika i sin Stanley Steamer 1906, som han importerade från USA 2012. Ekipaget kommer till Mariefred och Ångans Dag lördag den 1 juni. Foto: Privat.

På lördag den 1 juni är det Ångans dag i Mariefred. Med högre tryck i pannan än kanske någonsin tidigare: Ångbåt möter ångbil som kör vidare till ångtåg. 

Ångans dag är ett årligt evenemang i lilla trivsamma Mariefred. Det hålls alltid den första lördagen i juni. Arrangör är den lokala företagarföreningen imariefred.nu med hjälp av en grupp lokala bilentusiaster i Gripsholms bilakademi.  

Här är deras egen beskrivning vad som väntar besökarna:

”Museijärnvägens ånglok pustar och frustar, ångvisslor från ett knippe ångbåtar ljuder över fjärden innan båtarna lägger till i hamnen mittemot slottet, medan gatorna runt hamnen är reserverade för entusiastfordon av alla de slag och årgångar”, 

– Vi välkomnar alla motorfordon som drivs av och med entusiasm, sportiga eller nyttiga, med två, tre, fyra eller flera hjul. Blir det fint väder räknar vi med minst 160 fordon, förklarar Björn Sundfeldt, en av akademiledamöterna – som inte är aderton men väl åtta till antalet.

De flesta bilar, motorcyklar och mopeder brukar anlända mellan klockan tio och elva på förmiddagen och de ställer sedan upp på Hamnplan, Gripsholmsvägen och Strandvägen. 

S/S Mariefred är byggd 1903 och världens äldsta ångbåt på samma trad.

När ångbåten S/S Mariefred angör bryggan klockan 13.30 välkomnas hon med sång och musik av musikkåren och kören Tongriparna. 

Där finns också Erling och Anika Carlsson i en Stanley Steamer, en ångbil från 1906 redo att frusta vidare till tåget en bit bort, ett tåg med ånglok, också det från samma tidsepok. 

Klockan 14 är det dags för prisutdelning till de finaste bilarna i ”Folkets Val”.

Alla typer av äldre fordon är välkomna. Så här såg det i den 2 juni i fjol.