Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/fel-pa-bromsen-volvo-aterkallar-750-000-bilar/

Motor

Fel på bromsen: Volvo återkallar 750.000 bilar

Foto: Erik Wedberg , Erik Wedberg

Ett fel på autobromssystemet på nya Volvobilar gör att Volvo Cars tvingas återkalla 750.000 bilar. Närmare 70.000 av dessa finns i Sverige.

Felet upptäcktes vid tester utförda av den danska bilorganisationen FDM och när nu Volvo efter egna undersökningar fått samma resultat kommer alla som äger en bil med det inbyggda felet att kontaktas för att ta sin bil till verkstaden. 

Expressen var först med att rapportera om problemet som alltså gäller att autobromssystemet inte fungerar fullt ut. 

– Den ska slå till i vissa lägen, men i vissa temperaturlägen så autobromsar inte de här fordonen som de ska, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till DN.

Men om jag trycker på bromspedalen kan jag få stopp?

– Exakt, och det krävs vissa temperaturförhållanden i mjukvarumodellen för att det alls ska uppstå problem.  

Felet finns i alla bilar som byggts efter januari 2019 och fram till i dag och de modeller som berörs är XC 40 samt alla modeller ur 60- och 90-serierna. Av de 750.000 bilägarna finns 66.700 i Sverige. 

– Vi kommer kontakta dem med instruktioner om att åka till en verkstad och uppdatera mjukvaran på bilen, säger Stefan Elfström.

Utvecklingen går ju mot självkörande bilar, vad betyder ett sådant här bakslag för kundernas tillit till de systemen?

– Det är just därför vi måste vara öppna mot våra kunder och berätta så snabbt vi får veta något sådant här. Vi går ut till alla och hoppas kunna åtgärda detta så fort det går.

Läs fler nyheter från Västsverige här