Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/fororenad-luft-kostar-eus-skattebetalare-miljarder-varje-ar/

Motor

Förorenad luft kostar EU:s skattebetalare miljarder varje år

Föroreningar från trafiken orsakar hälsokostnader.
Föroreningar från trafiken orsakar hälsokostnader. Foto: Roger Turesson

Föroreningar från trafiken orsakar varje år hälsokostnader för minst 700 miljarder kronor inom EU, enligt en rapport från organisationen EPHA. Kostnaden bärs främst av skattebetalarna och det mesta, tre fjärdedelar, orsakas av diesel.

Rätta artikel

Dieselustläpp har varit i rampljuset till och från sedan 2015 då Volkswagen avslöjades med att systematiskt fuska i utsläppstester. Samma år visade forskning att en ännu större del av dieselbilarna, från flera olika tillverkare, släppte ut mer i verkligheten än vad deras testresultat visade.

Nu visar alltså en ny rapport att utsläppen från framför allt dieselbilar skapar kostnader för minst 700 miljarder kronor varje år, i form offentlig vård till följd av luftföroreningar, skriver The Guardian.

– Alternativ för låga eller obefintliga utsläpp vore en bra lösning. Man kan inte nog påpeka vikten av att gå och cykla, säger Zoltán Massay-Kosubek, policychef vid EPHA till The Guardian.

Den nya rapporten är gjord på uppdrag från den icke-vinstdrivande paraplyorganisationen Europeiska folkhälsoalliansen, EPHA, och visar dessutom hur den största delen av kostnaden för vården bärs upp av skattebetalarnas pengar.

Forskningen bakom rapporten stödjer sig på realtidsdata från utsläpp runt om unionen för att beräkna kostnaden för medicin, sjukhusvård och för tidig död.

Samtidigt, skriver rapportförfattarna, är det möjligt att reducera kostnaderna med upp till 80 procent innan 2030, om åtgärder mot dieselbilar och utsläpp som utsläppsfira zoner, bilfria dagar och fler elbilar, införs. 

– Det behövs hårdare EU-reglering för utsläpp. Vi skrapar bara på ytan, jag tror att den verkligen bilden är ännu större, säger Zoltán Massay-Kosubek.